Sweeney Todd: zenés rémtörténet készül Kolozsváron

Zenés rémtörténetet mutat be a Kolozsvári Állami Magyar Színház, amelynek eredeti, Broadway-en készült változata, majd a belőle készült film világhírnévre tett szert: a Sweeney Todd című musicalt május 16-án láthatja először a közönség.

Valóságos csemegét, művészi kuriózumot jelent a produkció, mondta Visky András művészeti aligazgató a társulat hétfői sajtótájékoztatóján. A Sweeney Todd ugyanis színészi és zenei képességeik terén egyaránt maximális teljesítményt követel a társulattól. Az összesen 55 színészt, zenészt és egyetemi hallgatót szerepeltető musical zenei kihívásai felérnek egy kortárs operáéval – tette hozzá Incze G. Katalin zenei vezető és karmester, aki már szeptember óta gyakorolja a Stephen Sondheim által szerzett dalokat a szólistákkal.

A Sweeney Todd-ot először 1979-ben mutatták be a Broadway-en, Harold Prince rendezésében. A darab a bemutató évében elnyerte a legjobb musicalnek járó, színházi Oscarnak is nevezett Tony-díjat. Tim Burton 2007-ben készítette el a musical filmadaptációját, Johnny Depp főszereplésével. 
A darab története szerint Benjamin Barker borbély a száműzetésből Londonba hazatérve azzal szembesül, hogy felesége halott, lánya pedig halálos ellensége, Turpin bíró gyámsága alatt áll. Sweeney Todd álnév alatt egykori szállásadójával, Mrs. Lovett-tel szövetkezve bosszút esküszik, azonban a kegyetlen gyilkosságokért nagy árat kell fizetnie.

A Fleet Street démoni borbélyának világhírű történetét Kolozsváron színpadra állító Dragoş Galgoţiu harmadik alkalommal dolgozik együtt a társulattal. 2008-ban a Thomas Bernhard A vadásztársaság című darabját, 1998-ban pedig Shakespeare A vihar című drámáját vitte színre. „A musical, és kimondottan ez a musical különösen élő viszonyt teremt a színpad és a nézőtér között. Úgy gondolom, hogy a színészeknek is és a közönségnek is nagy szüksége van néha ilyen produkciókra” – mondta a rendező, aki egyébként a Broadway-musicalt sokkal izgalmasabbnak tartja a Johnny Depp címszereplése révén világszerte ismert filmnél.  

A produkció díszlete „kéz a kézben” jár a zenével, tette hozzá Both András díszlettervező, aki a 19. század iparosodott Londonjának földi poklát igyekezett absztrakt formában megjeleníteni a színpadon. Díszletét jól kiegészítik a világhírű román divattervezőnő, Doina Levintza neogótikus kosztümjei.

A címszerepet Viola Gábor alakítja, további szerepekben Vindis Andrea, Marosán Csaba, Ötvös Kinga, Biró József, Váta Loránd, Laczkó Vass Róbert, Sigmond Rita, Imre Éva, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Szűcs Ervin, Kántor Melinda, Albert Csilla, Sinkó Ferenc, Buzási András, Vatány Zsolt, Árus Péter, Bíró Krisztina, Budizsa Evelyn, Daróczi Noémi, Demeter Helga, Fodor Leonárd, Jerovszky Timea, Major Ágota, Molnár Bence, Mostis Gergő és Szucher Ágnes látható.

A produkciót 15 éven felüli nézőknek ajánlják, az előadás román és angol felirattal tekinthető meg.

Kimaradt?