Vámpírjáték tizenéveseknek az Undergroundban

Mi teszi boldoggá az embert, főleg, ha még fiatal? Hogyan válasszon szakmát, merre vegye az irányt, ha például énekes szeretne lenni? Végezzen fogorvosi egyetemet? Boldogít a pénz? Mi az a pont, amire lehet alapozni, ahonnan el lehet indulni? – nehéz kérdések, de még nehezebb ezekre választ adni. Pedig a mai gimnazistákat ezek és ehhez hasonló problémák foglalkoztatják. Azt, hogy ma egy felgyorsult és nagyon zavaros világban élünk, jól tudjuk. De tudjuk-e arra a választ, hogy hogyan lehet ebben élni? Ezek a kérdések merültek fel a május 12-én, hétfőn bemutatásra kerülő új produkció készítőiben is. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Underground termében lesz a bemutató, ahol azt megelőzően a beharangozó sajtótájékoztatót is tartották. Vörös rózsaszirmok a földön, vörös bársony huzatú ülőalkalmatosságok, fekete fürdőkádban bor és pohár, fekete bútorok, hangszerek – nagyjából ezek alkotják a díszletet, Balogh Attila rendező elképzelésében pedig azt, ahogyan egy 16 éves lány látja a saját világát.

A hétfőn este nyolc órakor bemutatásra kerülő produkciót alkotói elsősorban fiataloknak, tinédzserkorúaknak szánják, de ajánlják azoknak a szülőknek is, akiknek gimnazista gyerekeik vannak. „Mielőtt a pszichológushoz mennének, megnézhetik ezt az előadást” – magyarázta Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti vezetője, utalva arra, hogy a most készülő előadásból talán jobban megismerhetők, megérthetők lesznek a tizenéves fiatalok. A Twilike, vagy Lájkonyat műfaji meghatározása szerint vámpírjáték, amelynek 16 éves főhőse olyan helyzetben van, hogy nem tudja, mit válasszon: azt, ami neki jó, amit szeretne, vagy azt, amit a világ elvár tőle.

Mielőtt a próbafolyamat elkezdődött volna, az alkotócsapat több marosvásárhelyi gimnáziumba is ellátogatott, egyfajta kutatást végzett, hogy megismerje ennek a generációnak az elképzelését, a gondolkodását az életről, az elvárásait, az igényeit, a nehézségeit, azokat a kérdéseket, amelyek a leginkább foglalkoztatják. A pedagógiai, a faipari- és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulóival beszélgettek, és ahogy a rendező mondta, rájöttek, nincs is olyan nagy különbség a diákok gondolkodása között. 

Keresztes Attila érdeklődésünkre elmondta, az évadban öt-hatszor lesz műsoron az előadás, de következő évadban ismét játsszák majd.

Szereplők: Bartha László Zsolt, Biluska Annamária, Bödők Zsigmond, Csíki Szabolcs, Erőss László, Márton Emőke-Katinka, Moldován Blanka, Nagy Beáta, Orbán Zsolt, Sebestyén Hunor, Simon Boglárka-Katalin, Soós Tünde és Trabalka Cecília Regina.

Zenei vezető: Moldován Blanka,

Látvány: Hotykai Evelyn

Rendezőasszisztens: Guth Anita,

Dramaturg-író: Benedek Zsolt

Rendező: Balogh Attila

Premier: 2014. május 12-én, hétfő 20.00 óra - Underground terem.

 

Kimaradt?