Három csíki fesztivál kap kormánytámogatást

A TIFFSzereda Filmfesztivált, a MiniJazz Fesztivált, valamint az idén Csíkszeredában megszervezett VII. Interetnikai Színházfesztivált támogatja jelentős összegekkel az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala – tájékoztatott Laczikó Enikő Katalin államtitkár, a hivatal RMDSZ-es vezetője, aki úgy vélte: a hazai magyar művészeti élet színvonalas rendezvényeinek támogatásával a közösség naprakész tájékoztatást kaphat a legfrissebb európai és nemzetközi értékekről, tendenciákról.

„Bátorítom a csíkszeredai film-, zene és színházkedvelőket, hogy minél nagyobb létszámban éljenek ezekkel tartalmas kikapcsolódási lehetőségekkel. A változatos művészeti kínálat mindenkinek szól, általuk Csíkszereda igazi művészeti fesztiválközponttá válik” – fogalmazott az államtitkár.

A Transilvania International Film Festival (TIFF) mintájára tavaly első alkalommal szervezték meg Csíkszeredában a TIFFSzeredát, amelynek egyik főtámogatója az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala volt. A rendezvényen, amely több, mint 3500 látogatót vonzott, húsz román és magyar művészfilmet és közel tíz dokumentumfilmet vetítettek le. A második TIFFSzereda filmfesztivált 2014. július 1-6. között szervezik meg és idén is kiemelt támogatója az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala. A szervezők hozzávetőlegesen 5000 résztvevőre számítanak. 

A VI. MiniJazz Fesztivál, Hargita megye nagyszabású dzsessz-rendezvénye, amely idén 2014. augusztus 22-24. között várja a jazz szerelmeseit. A fesztivál színpadán hazai és külhoni művészek a zene közös nyelvén szólalnak meg. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala második alkalommal támogatja a fesztivál. 

A kétévente megszervezett Interetnikai Színházfesztiválnak idén a Csíki Játékszín lesz a házigazdája 2014. október 21-26. között. Az esemény hagyományos fővédnöke az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala. A fesztivál öt napja alatt 16 előadást terveznek a szervezők, és mintegy 3000 nézőre számítanak. A rendezvény kiemelt célja a nemzeti kisebbségek nyelvén működő színházi intézmények produkcióinak bemutatása, így az egy hétig tartó eseményen a magyar nyelvű hivatásos színtársulatok, a temesvári és nagyszebeni német nyelvű színházak, valamint a bukaresti Zsidó Színház színészei lépnek föl.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?