Ragyog a mindenség: Kolozsváron koncertezik a Kaláka

A Kaláka együttes legújabb, Ragyog a mindenség című gyereklemezét mutatja be június 16-án este 6 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Nagytermében.

A Kaláka együttes történetétől elválaszthatatlanok a gyereklemezei és a gyerekeknek szóló koncertjei. Első gyereklemezük, A pelikán 1985-ben jelent meg – a Kaláka első aranylemezeként –, amit Az én szívemben boldogok a tárgyak, a Bőrönd Ödön, az Ukulele, a Madáretető és a Nálatok laknak-e állatok? követett. A Kaláka együttes először 1981-ben koncertezett Erdélyben, ez a turné nagy hatással volt a zenekarra. Azóta sok erdélyi költő versét énekelik, az elsőszámú „kedvenc” Kányádi Sándor, akinek verseiből több cd-t is készítettek, és akivel sokat léptek fel közösen.

Koncertjeik rendkívüli sikerének titka nemcsak a dalokban rejlik, hanem abban is, ahogy a gyerekeket bevonják az előadásokba. Az együttes tagjai (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs) egykor valamennyien a Lórántffy Zsuzsanna – később Kodály Zoltán – Zenei Általános Iskolába jártak, így a Kodály-módszer tudatos alkalmazóivá váltak.

Legújabb, gyerekeknek szóló lemezük, a Ragyog a mindenség számait a kortárs erdélyi irodalom huszonnégy költőjének egy-egy gyerekverse alkotja. A lemez egy közel kétszáz kortárs erdélyi gyerekversből álló antológiával együtt jelent meg, a csíkszeredai Gutenberg Kiadó gondozásában. Az együttes valamennyi tagja hat-hat dalt jegyez az albumon, ezekből válogatnak kolozsvári koncertjükön, de nem feledkeznek meg a korábbi gyerek-slágereikről sem.

A koncertre jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

 

Kimaradt?