Fülöp József a CreArt Hargita megyei nyertese

Nyilvánosságra hozták a hamarosan útjára induló CreArt Nemzetközi Vándorkiállítás nyertes résztvevőinek listáját. Mint ismeretes, Hargita Megye Tanácsa is partner a CreArt-hálózatban, ennek köszönhetően a húsz művész munkáit bemutató vándorkiállítás Vilnius és Zágráb után Csíkszeredába is elér 2014. október 3-án. A két szinten zajló (helyi és nemzetközi) zsűrizés eredményeként Hargita megye kilenc pályázójából a csíkszeredai Fülöp József grafikusművész állíthatja ki műveit a tárlatsorozaton.

Tavaly a CreArt projekt hasonló jellegű More Real than the Real című kiírásán Hargita megyéből Márton Ildikó és Veres Imola képzőművész munkái nyerték el a zsűri tetszését, így nemcsak alkotásaikkal, hanem személyesen is részesei lehettek a spanyolországi Valladoidban, az olaszországi Leccében, valamint az Aradon szervezett vándorkiállításnak.

A CreArt program tíz partnerországának (Spanyolország, Románia, Olaszország, Hollandia, Litvánia, Portugália, Ausztria, Lengyelország, Norvégia és Horvátország) tizennégy intézménye vállalta, hogy elősegíti a képzőművészet mobilitását, közelebb hozza a helyi trendeket a globális körforgáshoz, és az alkotás szakmai folyamatait szélesebb körben ismertetve motiválja a fiatalokat a folyamatok követésére. A projekt további célja ugyanakkor a jó gyakorlat tapasztalatcseréje a képzőművészet terén, a hálózatépítés, a művészetimenedzsment-programok gyakorlatba ültetése és az Európát átfogó partnerségek kialakítása a köz -, és magánszféra között.

A CreArt projekt kapcsolódhat más programokhoz is. A Hargita megyei művészet ismertségének terjedése külföldi kapcsolatok kiépülését vonja maga után, amely hosszú távon a kreatív gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul, munkahelyeket teremthet a megyében, és egyben segítheti az Építsünk biztos jövőt! elnevezésű, Hargita megye 2012–2020 közötti gazdaságfejlesztésére vonatkozó keretprogramjának Kultúra és hagyomány ágazati célkitűzésének elérését is.

Kimaradt?