Street art Gdansktól Melbourne-ig: ezt ne hagyd ki, ha arra jársz!

Bakancslistát, azaz a kihagyhatatlan megnéznivalók listáját állította össze a Huffington Post a street art szerelmeseinek. Az egykor vandalizmusnak tartott és megvetett graffiti jónéhány – sokszor ismeretlen vagy csak álnéven ismert – művelője ma már elismert művész, közösségi projektek aktív résztvevője, a városok elöljárói gyakran versengenek azért, hogy egy-egy alkotással színt és egyediséget adjanak a közterületeknek.

A street art alkotások rövid életűek (a középületek sokszor omladozó fala nem éppen garancia az alkotások tartósságára nézve), de eltúlzott, humoros, figyelemfelkeltő vagy éppen groteszk jellegükkel a jelenkor kultúrájának szerves részeivé váltak. Magára és kulturális életére valamit is adó nagyváros büszke ezekre a művekre, amelyek ellen néhány évtizede még kézzel-lábbal hadakozott.  A műfaj természetesen kitermelte a maga sztárjait, akiknek általában csak a művészneve ismert, hisz az utcai festészet egyik meghatározó ismérve éppen a névtelenség, illetve az alkotók közötti kódként használt szignókkal való kommunikálás. Íme a Huffington Post listája, amelyhez természetesen ízlése és útvonalai függvényében bárki hozzáteheti a maga kedvenceit: (lásd galériánkat).

Bangkok, Thaiföld Berlin Betlehem. Olasz street art művész fest az izraeli elválasztó falra Bogota, Kolumbia Bristol, Egyesült Királyság Buenos Aires, Argentína Dublin, Írország Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság Gdansk, Lengyelország Isztambul, Törökország Lisszabon, Portugália London Los Angeles Melbourne, Ausztrália Mexikóváros Moszkva New York Philadelphia Prága Rio de Janeiro, Brazília Santiago, Chile Sao Paolo, Brazília Taipei, Taiwan

Kimaradt?