Hétvégén a Székelyföldnek is megmutatják a Kereszthegyet

Pénteken, szombaton és vasárnap Székelyföld különböző városaiban vetítik a második világháború erdélyi eseményeiről szóló, a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport történetét bemutató Kereszthegy című játékfilmes elemekkel tűzdelt dokumentumfilmet.

A 65. székely honvéd határvadászcsoport harcait bemutató filmet részben eredeti helyszíneken, a Gyergyói-medencében, Gyergyóremete, Gyergyóditró, Gyergyótölgyes, Borszék körzetében, részben pedig az MH Altiszti Akadémia csobánkai kiképzőbázisán forgatták. A mű a korabeli katonaéletről és a székely határőrség mindennapjairól is képet ad.

A forgatáson a második világháború óta nem látott magyar katonai egyenruhákkal dolgoztak, ezeket a soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozatának tagjai viselték. A játékfilmes elemekkel kiegészített dokumentumfilmben látható több egykori székely honvéddel készített interjú is. A film a korabeli katonaéletről és a székely határőrség mindennapjairól is képet ad.

https://www.youtube.com/watch?v=5y8mc6hyBuw&feature=player_embedded

A keddi magyarországi díszbemutatót követően a filmet Székelyföld lakossága is láthatja majd. Gyergyóremetén május 9-én, Csíkszeredában 10-én, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen pedig 11-én mutatják be a Kereszthegyet. Emellett több Erdélyben fogható televízió is műsorára tűzi az alkotást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?