Az Anya, mint a Teremtő földi helytartója

Hogyan teljesedik ki az anya ábrázolása a képzőművészetben? Hogyan jelenik meg az anya képe egy művész lelkében és ezt hogyan tárja a közönség elé? Mi a táptalaja ennek az ősi energiának a materialista ábrázolásban? Művészettörténész segítségével kutattuk a válaszokat erre a kérdésre.

„Az anya a teremtő földi helytartója. Arra teremtett, hogy a csodát, a teremtést megismételje időről, időre. Így hát a virágot és a termést együtt ünnepelhetjük e napon” – fogalmazta meg Balázs József festőművész. Az anyaság, mint képzőművészeti téma a gyergyói képzőművészeket is alkotásra ösztönözte, 2007-ben Anyák napja alkalmából ,,Az anya méltósága a képző és fotóművészetben” címmel 14 gyergyói művész alkotása került bemutatásra a Pro Art Galériában. 

Az anya, az anyaság ábrázolása mindig is fontos szerepet töltött be a képzőművészetben, népi kultúrában, függetlenül attól, hogy tudatosan vagy csak ösztönösen jöttek létre az alkotások.

Már az őskor ábrázolásaiban is felfedezhetjük a Vénusz-típusú telt idomú, eltúlzott nőies formákat, melyek a termékenység és a természettel való kapcsolat ősi szimbólumaként jelentek meg.

Az ókorban is nagy szerepet kapott az anya, az anyaság ábrázolása, általában istennők megszemélyesítésében. Számos ünnep utal a termékenység és anyaistennő tiszteletére, mint a sumérok Innin-éje, a termékenység-istennője, akit az akkád birodalomban Istar néven tisztelt. A Földközi- tenger keleti partvidékén élő sémita népek Astartának nevezték saját termékenység istennőjüket.

Mária, az Istenanya

A Mária-kultusz megjelenésével az európai kultúrkörben Mária (Istenanya) és a gyermek Jézus sokáig az uralkodó motívuma volt az anyaságnak. Minden műfajban (freskó, mozaik, szobor, táblakép) szívesen ábrázolták és nagyon sok változatban megjelent. A Madonnát olyan tulajdonságokkal ruházták fel amelyek egy anya esetében elengedhetetlenek, mutat rá Bíró Zsuzsanna művészettörténész, képzőművész, tanár.

A „Meghatódó Istenanya",(Eleusza) típus

Mária a karjában tartja a gyermek Jézust, gyengéden átöleli, arcuk összeér. Mária arcán szomorúság, fájdalom látszik, de látjuk a szeretetet és az isteni akarat békés elfogadását is. Mária itt tudja meg a fia sorsát, annak halálát, majd feltámadását. A gyermek Jézust kis felnőttként ábrázolják az ikonográfiai szabályok szerint. A híres bizánci ikon a közép bizánci művészet korszakának végéről, a 12. század elejéről származik.

 

 2. Az Orans típus 

Mária a karjait az ég felé emeli, tekintetét a hívőkhöz fordítja, ezzel buzdítja őket, hogy bízzanak Krisztusban. A gyermek Jézus tőle függetlenül van jelen, nincs érzelmi kapcsolat a két alak között.Egy egészen régi madonna, a legismertebb orosz ikonfestő, Andrej Rubljov alkotása (1410. körül).

 

 

3. Az "Útmutató"(Hodigitria) típus

Mária az ölében tartja Krisztust, rámutat, hiszen "ő az út, az igazság, és az élet". A gyermek Jézus egyik kezében tekercs van, a másik kezével áldást oszt. A Kármel bölcsőjénél, a Wadi ain es-Siah kettős barlangjában, a bizánci Mária szentélyben valószínűleg már a IV. és VI. század között jelen volt egy Mária ikon.

 

 

Hogyan látták az anyát a férfi művészek?

Mivel a XIX. századig a férfiak mestersége volt a festészet, így elsősorban férfiszemmel közelítették meg, idilli képet alkotva az anyaságról. Az alkotások az otthon melegét, a biztonságot és a családi harmóniát sugallták.

Ez látható Raffaello Santi: Madonna a Gyermekkel, valamint Szinyei Merse Pál – Anya és gyermeke I. alkotásaiban.

A XIX.- XX. századi művészek alkotásain is megjelenik a klasszikus anya-gyerek téma, de az idillikus ábrázoláson túl az érzelmek, életérzések is előtérbe kerülnek. Gyermeket váró, cipelő asszonyokat, sovány, hajszolt elkínzott asszonyokat, anyákat ábrázolnak, melyek olykor a társadalmi igazságtalanságra akarják felhívni a figyelmet. Bíró Zsuzsanna művészettörténész a következő alkotásokat javasolta megtekintésre:

  

 

 

Lerajzolni az édesanyát ecsettel, dallammal, tollal, ceruzával, színekkel, talán az egyik legmagasztosabb cselekvés, sugallják a képzőművészeti alkotások. E rövid kis összefoglaló pedig legyen a maszol.ro ajándéka minden édesanyának.

Kimaradt?