Május 4.: A Star Wars rajongók világnapja

Május 4-én különleges nap köszönt világszerte a Star Wars rajongókra, ugyanis elérkezik a várva várt nemzetközi Star Wars Nap.

 „May the 4th Be With You": szójáték a Csillagok háborúja-saga jelmondatára, amely köztudomásúlag így hangzik: May the Force be with You (Az Erő legyen Veled).

Az egyik legkorábbi ismert feljegyzés szerint „May the 4th" kifejezést először 1979-ben használták a popkultúrában. Az említett bejegyzés Alan Arnold írótól származik, melyet épp a Birodalom Visszavág készítéséről szóló könyvében publikált.

1979. május 4.-én Margaret Thatcher megnyerte a választásokat és ő lett Nagy-Britannia első női miniszterelnöke. A pártja, hogy megünnepeljék a győzelmét, egy fél oldalas hirdetési felületet vásárolt a London Evening News-ban a következő szöveggel: „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." (Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.). Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy milyen mértékben befolyásol mindannyiunkat a Star Wars – írja a kultúrpart.hu portál.

Miután az internet lehetővé tette, hogy a Star Wars rajongók világszerte kapcsolatba lépjenek egymással, május 4. hamarosan egy alulról szervezkedő hagyománnyá vált, melyet a rajongók minden évben online és offline felületeken is meghirdetnek, mint „Star Wars" napot.

Bár a május 4. ötlete nem a Lucasfilm részéről származik, a vállalat, amely megalkotta a Star Wars-ot, felkarolta a speciális kezdeményezést. A Star Wars hivatalos blogja és social media csatornája, Twitteren és Facebookon is igyekszik beharangozni a napot és támogatni a különböző rajongói aktivitásokat. Egyre több és több hivatalos partner kínál aznap akciókat, ajándékokat, exkluzív kiadásokat, szervez partikat vagy egyéb aktivitásokat, hogy különlegessé tegyék a napot.

Május igen zsúfolt a Star Wars rajongók számára: május 4. csupán a kezdete az ünnepi szezonnak, ugyanis a Star Wars saga mind a hat élőszereplős filmje májusban került bemutatásra (kezdve egészen az eredeti Star Wars-tól, 1977. május 25.), és a Star Wars: VII. epizódjának érdemi forgatása is idén májusban kezdődik. Szintén ebben a hónapban van George Lucas születésnapja (1944. május 14.), és májusban startolnak a Star Wars hétvégék a Walt Disney Resortban (idén a szórakozás május 16-án indul).

Kimaradt?