Kirúgnák a MODEM vezetőjét a Csontváry-kép eltűnése miatt

Távozásra szólította fel a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatóját hétfőn a debreceni önkormányzat egyik képviselője amiatt, hogy két nagy értékű alkotás eltűnt a képtárból.

Varga Zoltán, a DISZ Kulturális és Sportegyesület képviselője végzetes hibának nevezte, hogy a képek eltűnése után még napokig, hetekig hallgattak, maszatoltak "saját hatáskörben" a bűncselekményről, holott alapvető gyakorlat műtárgylopás esetén az azonnali médianyilvánosság biztosítása. 

Különösen megdöbbentő, hogy az intézmény vezetői a hosszas belső vizsgálat után sem tudják, hogyan tűntek el a képek - mondta Varga Zoltán. Maga a hely is alkalmatlan arra, hogy "a 3,4 milliárd forint értékű Antal-Lusztig-gyűjtemény gondos kiállítótere legyen" - tette hozzá.

Az intézmény alkalmatlanságát mutatja, hogy a gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter többször is hiába tette szóvá, hogy a letétbe helyezett alkotások őrzése, kezelése nem megfelelő. A gyűjteményt továbbra is egy raktárban, a többi időszaki kiállítások anyagaival, különösebb őrzés nélkül tárolták. 

A két eltűnt kép egyike Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotása, a másik Nemes Lampérth József Táj című tusrajza.

A két kép az Antal-Lusztig-gyűjtemény része, a 400-500 alkotást 8 évvel ezelőtt 10 éves tartós letétbe adta át Debrecen önkormányzatának a tulajdonos. Az akkor 3,4 milliárd forint értéket képviselő műalkotások bemutatásával nyílhatott meg a MODEM Debrecenben - emlékeztetett Antal Péter hozzátéve, hogy az eltűnt két kép akkori összértéke meghaladta a 100 millió forintot.

Felforgatták a múzeumot

Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója azt mondta: valóban eltűnt két nagy értékű kép a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ műtárgyraktárából, és nem kizárt, hogy ellopták az alkotásokat, de a lopás tényét nem tudják megerősíteni. A hiányt leltározáskor tapasztalták, majd alaposan átkutatták a MODEM egész épületét, az alkotások teljes dokumentációját és a gyűjtő más tárolóhelyeit is átvizsgálták. Amikor biztosan kiderült, hogy a képek nincsenek az épületben, megtette a feljelentést a rendőrségen - fűzte hozzá Kukla Krisztián.

A műtárgyraktárban rendszeresen nagy a forgalom, de szigorúan szabályozott a belépés, mindenkiről tudnak, aki valaha is ott járt. Az egész épületben folyamatos, kamerás megfigyelő rendszer működik - fűzte hozzá.

Kukla Krisztián megítélése szerint a biztonsági rendszer megfelelő a MODEM-ben, de nyilván súlyos mulasztás történhetett, és az emberi tényezőt nem lehet kizárni, ezt hivatott kideríteni a rendőrségi vizsgálat.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben lopás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?