Van még egy eddig meg nem jelent regénye Márqueznek

Még van egy eddig soha meg nem jelent regénye Gabriel García Márqueznek, ami a 87 évesen elhunyt kolumbiai író kérésére nem jelent meg a halála előtt - írja az Index. Ezt Cristobal Pera a Penguin Random House kiadó mexikói leányvállalatának vezetője jelentette be, de hozzátette, hogy az örökösök egyelőre még nem döntötték el, hogy mikor jelentetik meg a könyvet, és melyik kiadóval szerződnek le.

Az április 17-én Mexikóvárosban elhunyt világhírű író regényének első fejezete egyébként már megjelent egy spanyol lapban, a La Vanguardiában. Az első fejezete alapján a történet egy ötvenes éveiben járó nőről szól, aki anyja sírját meglátogatni érkezik egy trópusi szigetre, de a hotelben megismerkedik egy férfival, akivel hamarosan szerelmi kalandba bonyolódik.

Az Augusztusban találkozunk (En Agosto Nos Vemos) című regény Marquez életrajzírója szerint még az író utolsó regényének megjelenésekore, 2004-ben íródott, ezt támasztja alá az is, hogy Márquez Homero Aridjis mexikói írónak még 2005-ben azt mondta, hogy nem akar többet írni.

Akik olvasták, azt mondják, hogy a regényben rejlő erotikát fokozza az egzotikus környezet, a hőség és a helyi kultúra képies leírása. Marquez életrajzírója, Gerald Martin szerint az író vélhetően novellának szánta először csak a regényét, sőt olyan tervei is voltak, hogy főhősnője kalandjait évről évre bővíti majd. Végül egy regény lett az ötvenes nő egzotikus útjából.

Kimaradt?