Bánffy Miklós lesz az idei Könyvhét „sztárvendége”

Idén május 29. és június 1. között, a megszokottnál egy héttel korábban jelentkezik a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A rendezvénysorozat negyedik kiadása nem csak időpontot, de helyszínt is vált: a Bánffy-évhez idomulva ezúttal nem a Mátyás-ház előtti tér, hanem a Bánffy-palota udvara ad otthont a könyvek kedvelőinek.

Négy év távlatából elmondható, hogy sikerült feléleszteni a hagyományt, ezért idén is megszervezik az Ünnepi Könyvhetet, jelentette be szerdán Bodor László, az RMDSZ főtitkár-helyettese. A helyszín ugyanakkor változik ebben az évben, a Bánffy-palota belső terében állítják fel a standokat, a különböző bemutatókat és beszélgetéseket azonban a korábban ismert helyszíneken szervezik meg.

Változik az időpont is. Korábban a kolozsvári könyvünnep a budapesti Vörösmarty téri rendezvénysorozattal egyidőben zajlott, az idei változás viszont előnyt is jelent, hiszen mostanáig minden erdélyi magyar kiadó elsősorban a magyarországi eseményekre fektetett hangsúlyt, mondta H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke.

A programokat illetően H. Szabó kifejtette, Bánffy Miklósról az emlékévnek köszönhetően idén sok szó esik majd, így például Markó Béla tart majd előadást a gróf politikai nézeteiről, illetve megszervezik a tavalyi Dsida-séta mintájára a Bánffy-sétát. Doki Emese főszervező a már rögzített meghívottakat ismertette, így tudható, hogy pénteken a kolozsvári magyar iskolák diákjainak fellépéseit lehet megtekinteni Varró Dániel költő társaságában, magyarországi és erdélyi slammerek szintén teret kapnak, este a Magashegyi Underground lép fel.

Szombaton az Indie Folker és Ágnes Vanilla szórakoztatja a közönséget, ez utóbbi Radnóti Miklós és József Attila megzenésített verseivel is, vasárnap László Noémi verseit olvassák fel, és a Bagossy Brothers ad koncertet. Mivel a gyereknap egybeesik a rendezvénnyel, a kicsiket sem hagyják unatkozni az Életfa Egyesületnek és a Székelyföldi Legendárium projektnek köszönhetően.

Kimaradt?