Az erdélyi magyar kultúra idén nem kapott minisztériumi támogatást

Nem nyertek támogatást a magyar intézmények, szervezetek, rendezvények a román Nemzeti Kulturális Alap Hivatala (AFCN) által meghirdetett idei pályázatokon. Hegedüs Csilla, a kulturális minisztérium RMDSZ-es államtitkára közölte: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szakemberei nélkül döntött az alap a támogatásokról. Kelemen Hunor pártelnököt egy hónapja nevezték ki kulturális miniszterré, ebben a minőségében ő felügyeli a kulturális alap működését.

Olyan, az utóbbi években sikeresnek bizonyult, tízezreket megmozgató események maradtak támogatás nélkül, mint a Kolozsvári Magyar Napok, a marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, az Alter-Native rövidfilmfesztivál, a kolozsvári Szent István-napi Nemzetközi Néptánctalálkozó.

Az alap a honlapján közölte: a négy kategóriában kihirdetett 78 nyertes pályázó szerdáig kötheti meg a támogatási szerződést, amely alapján általában 70-80 ezer lej támogatáshoz jut.

Az EMNP sajnálatosnak tartja, hogy a magyar rendezvényeket és intézményeket hátrányosan érintő döntéseket egy hónappal az után hirdették ki, hogy az alapot felügyelő kulturális tárca élére Kelemen Hunort, egyik államtitkári tisztségébe pedig Hegedüs Csillát nevezték ki.

Hegedüs Csilla úgy tájékoztatott: a román Nemzeti Kulturális Alap Hivatala a RMDSZ szakemberei nélkül döntött az idei támogatások első köréről. Az államtitkár az MTI-nek elmondta: osztozik a pályázók felháborodásban, de az alap Kelemen Hunor RMDSZ-elnök miniszteri kinevezése előtt hirdette meg a vitatott pályázatokat, és a bírálóbizottságokat is a korábbi miniszter idején jelölték ki. Hegedüs közölte, hamarosan új igazgatót neveznek ki az alap élére.

 

Kimaradt?