Vándoriskola: építészeti kiállítás nyílik Csíkban

A Kós Károly Egyesülés Vándoriskola kiállítása öt mesterré lett erdélyi vándor és tanítványaik munkáit mutatja be. A tárlat kedden 18 órától látható a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában.

A Kós Károly Egyesülés Vándoriskola kiállítása öt mesterré lett erdélyi vándor: Bogos Ernő, Esztány Gyöző, Hegedüs Alice, Müller Csaba és Tóthfalusi Gábor, valamint tanítványaik munkáit mutatja be.

A kiállításon Bogos Ernő, Esztány Gyöző, Hegedüs Alice, Müller Csaba, Tóthfalusi Gábor és tanítványaik mutatkoznak be munkáikon keresztül. A tárlatot Bogos Ernő építész nyitja meg, a vendégeket Antal Attila alpolgármester, házigazda és Gyarmati Zsolt múzeumigazgató köszönti.  

A Kós Károly Egyesülést 1989-ben alapította a szerves építészeti gondolkodást képviselő hét tervezőiroda Makovecz Imre, Kampis Miklós és Kálmán István vezetésével. A jelenlegi 41 tag között építészeti tervezéssel, kertépítészettel, kivitelezéssel foglalkozó cégek és magánszemélyek is találhatók.

A Vándoriskola alapítása Makovecz Imre nevéhez kötődik, aki még 1969 és 1977 között magán mesteriskolát szervez, 1981-től ez a folyamat a visegrádi táborok szervezésével, irányításával folytatódik, majd 1989-ben létrehozzák a Kós Károly Egyesülés intézményeként a Vándoriskolát, 1990-ben az Országépítő folyóiratot, majd 1993-ban a Szabad oktatási fórumot.

Makovecz Imre alapító jelenlétével 2005-ben megalakul az Egyesülés erdélyi szekciója is Országépítő Kós Károly Egyesülés néven. A Vándoriskola egy olyan, hat féléves posztgraduális mesterképző, ahol a szakma gyakorlati részét a Kós Károly Egyesülés tervezőirodáiban – építész mesterek irányításával – munkaviszonyban lehet elsajátítani a szerkesztői, feldolgozói és önálló tervezési feladatokon keresztül. A vándorépítészek e mellett elméleti képzésen (előadások, tervezési pályázatok, táborok, szakmai kirándulások és elméleti kutatások) is részt vesznek. A képzést diplomázás zárja le, ahol a végzett vándor egy általa tervezett és megépült, vagy épülőfélben lévő házat mutat be a mesterek testületének.

A Vándoriskola elmúlt 24 éve alatt 67 magyarországi és külföldi építesz szerzett vándordiplomát és vett részt a KKE építészeivel közösen olyan jelentős közösségépítő munkában, mint Zebegény, Murga köztereinek felújítása, nemzetközi építész táborok, kiállítások, konferenciák szervezése, de olyan határhelyzetekben is, mint a beregi, felsőzsolcai árvíz vagy a devecseri, a kolontári vörösiszap-katasztrófa utáni újjáépítés.

Helyszín: Csíki Székely Múzeum / Kossuth utcai galéria (Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet)

Megnyitó: április 15., kedd 18 óra 

Kimaradt?