Közös munkával készül a régi mozik digitális térképe

A rendszerváltozáskor még 450 mozi működött Romániában, ebből mára kevesebb mint 30 maradt. A legtöbb moziépületet klubbá, diszkóvá, valutáváltó irodává, szupermarketté, turkálóvá stb alakították. A Mentsük meg a mozit (Salvați Marele Ecran) mozgalmat a Román Filmeket Népszerűsítő Egyesület (Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc) kezdeményezte, hogy legalább az épületek és a régi mozik emlékei ne tűnjenek el nyomtalanul a huszonegyedik század harmadik évtizedére.  A mozgalomhoz egy honlapon keresztül lehet csatlakozni, amelyen interaktívan fog kialakulni a régi romániai filmszínházak digitális térképe. „A mozik egy ország kulturális örökségének részei, védenünk kell őket, tudatosítani kell az emberekben a mozik értékét és szerepét” – olvasható a kezdeményezők felhívásában.

A „mozimentők” a hatóságokat hibáztatják az épületek áldatlan állapota miatt, valamint a kaotikus törvénykezést, amely minden kormányváltással együtt változott. Szerintük nagyban hozzájárult a mozik pusztulásához az ingatlanspekuláció is, a legtöbb épületre ugyanis az ingatlancápák foga fáj(t).  A helyzetet egy fájdalmas-mosolygós rövidfilmbe sűrítették Cinema Mon Amour címmel, amely megnézhető itt.

A digitális térképen egyelőre 174 régi mozi van feltüntetve a több mint 400-ból. Hivatalos adatok mellett személyes dokumentumokból, mozirajongók blogjaira irányító linkekből áll össze. Mindennemű információt be lehet küldeni: fotókat, képeslapokat, amatőr felvételeket, szöveget – lényeg, hogy valamelyik romániai mozival kapcsolatos legyen.

 

Kimaradt?