Rembrandt metszeteiből nyílt kiállítás Kolozsváron

A kulturális intézmények, az alkotók munkájának támogatását hangsúlyozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter szombaton este Kolozsvárott, a Néprajzi Múzeumban, ahol Rembrandt metszeteiből nyílt kiállítás.

Megnyitóbeszédében a kulturális tárca vezetője köszönetet mondott a helyi és megyei önkormányzat képviselőinek azért, hogy elhozták Kolozsvárra ezt a páratlan értékű kiállítást.

„Rembrandt talán életünkben egyszer jön el Kolozsvárra. Hatalmas lehetőség ez a kincses város számára, éppen ezért tartom nagyon fontosnak, hogy a helyi és megyei önkormányzat bekapcsolódott a kiállítás megszervezésébe” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint ez fontos esemény olyan szempontból is, hogy jövőben dől el, melyik romániai város nyeri az Európa kulturális fővárosa címet 2021-ben.

A kulturális minisztérium nevében a pályázatok objektív megítélését ígérte ebben a témakörben Kelemen,a versenyben pedig az a város győz, amely kulturális szempontból a legmeggyőzőbb ajánlatot mutatja fel.

A Rembrandt metszeteiből nyílt kiállításon jelen volt és beszédet mondott Matthijs van Bonzel, Hollandia romániai nagykövete, Gheorghe Vușcan, Kolozs megye prefektusa, Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, Horváth Anna alpolgármester, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, valamint a tárlat hollandiai szervezőpartnere, Thomas Emmerling, az Euro Art Alapítvány munkatársa.

Rembrandt az egyetemes művészettörténet egyik legzseniálisabb alkotója volt, közel 600 festmény, 300 metszet és 2000 rajz maradt az utókorra munkásságából. A Kolozsváron látható kiállítás magángyűjteményből származik. A Francia Nemzeti Könyvtár 1865-ben Amand Durand képzőművészt kérte fel Rembrandt munkáinak a restaurálására. A művész ekkor készített egyenként hét másolatot a holland festő munkáiról, ezek közül az egyik sorozat látható Kolozsváron, összesen 273 metszet. A tárlat két részletben nézhető meg, április 12. és május 10. között Rembrandt önarcképei és bibliai illusztrációi lesznek kiállítva, míg május 12. és június 8. között más portrékat, illetve egyéb metszeteket mutatnak be a kolozsvári Néprajzi Múzeumban.

Kimaradt?