Iskola másként: közel kétezer diák az Operában

Az Iskola másként program keretében a Kolozsvári Magyar Opera színes és változatos programmal várta a látogatókat árpilis 7. és 11. között. A program célkitűzése kimozdítani a diákokat az iskolapadból, olyan eseményeket szervezve nekik, amelyek másként oktatnak, nem frontálisan, tankönyvből, hanem főleg az élményszerűségre koncentrálva.

Április 8-án, délelőtt 10 órától közel 900 gyerek részvételével került sor Prokofjev: Péter és a farkas című szimfonikus meséjének a bemutatására, amelyet Laczkó Vass Róbert narrált, a zenekart Horváth József vezényelte. A mese főhőse Péter, aki barátaival: a kismadárral, a macskával és a kacsával közösen szembeszáll a félelmetes farkassal. A különleges előadáson a gyermekeknek alkalma adódott megismerkedni a hangszerekkel, hiszen valamennyi szereplőt egy-egy hangszer jelképez. Az előadás után senki sem sietett haza, ugyanis a gyerekek a társulat tagjaival fényképezkedhettek a jelmezes közönségtalálkozó után. Ezáltal nem csak a hangszereket, de az itt dolgozókat is közelebbről megismerhették. Az előadás nagy sikernek örvendett, négy városból tizenhat csoport érkezett, ezek között egy román nyelvű is.

Ezt követően, Fedezd fel magadnak az Operát! jelszó alatt szerdán, április 9-én Nyílt Napot tartott az intézmény a  Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ)  közreműködésével. Délelőtt 9 és 14:00 óra között várták az érdeklődőket, hogy megismerkedjenek az épület számukra ismeretlen részeivel, a műhelyekkel, közvetlen beszélgetésen vehessenek részt rendezőkkel, zeneszerzőkkel, karmesterekkel és nem utolsó sorban a művészekkel. A programra előzetes jelentkezés volt szükséges. A KMDSZ Kulturkommandó csoportjának köszönhetően nem csak a kis- és középiskolásokat szólított meg ez a program, hanem olyan egyetemi hallgatókat is, akik esetleg most jártak először az Operában. Nem csak a fiatalok, hanem az itt dolgozók számára is élmény volt az érdeklődőkkel körbejárni az intézményt, lelkesedésük és lenyűgöző kérdéseik miatt. A számos pozitív visszajelzésből olvashatnak egyet, amelyet Simon Melinda (most már) operabarát írt: „Köszönjük a mai nap élményét, azt, hogy betekinthettünk egy izgalmas, sőt a színpad közepén állva félelmetes világba. Egy világba, ami egyszerre izgalmas és felemelő, ami átlendíthet saját énünk korlátain. Köszönjük a kedvességet, a nyitottságot, a családis hangulatot, azt, hogy az opera minden egyes zugocskájába bekukkanthattunk, elcsenhettünk néhány szippantásnyit az ódon falak levegőjéből és otthagyhattunk mi is egy morzsányit saját magunkból.”

Az Iskola másként hetet zárva (legalábbis az Operában), csütörtökön, április 10-én délelőtt 11 órától került sor ismét teltház előtt a sokak kedvence Ali Baba és/vAgy a negyven rabló című előadásra. Venczel Péter és Moravetz Levente musicaljén együtt szórakozhatott az egész család. „Az Ezeregyéjszaka egyik legszebb darabja musical formában, varázslatos zenével, sok humorral és tanulsággal fűszerezve készült el mindenki szórakoztatására. A mesés Kelet máig csábos és titokzatos világa ott él mindannyiunk lelkében. Szellemek, varázslók, rablók, szegény, de becsületes emberek, káprázatos kincsek világa” - vallja Moravetz Levente.

A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni minden résztvevőnek a jelenlétet, a pedagógusnak a csoportok szervezését, a KMDSZ Kulturkommandónak és Gödri Csillának a közreműködést és az intézmény összes dolgozójának a lelkesedést, a türelmet és a kedvességet, amivel fogadták a résztvevőket.

 

Kimaradt?