Hegedüs: utólag nem lehet megváltoztatni az AFCN döntését

„A Román Kulturális Alap (AFCN) tegnap közzétett eredményei nagy felháborodást keltettek a kulturális civil szervezetek és intézmények körében. A felháborodást jogosnak véljük, hisz úgy látjuk: értékes, közösségünk számára fontos programok nem részesültek támogatásban” – írja Hegedüs Csilla, a kulturális minisztérium államtitkára közleményében.

A Román Kulturális Alap által közzétett pályázati eredményeket illetően Hegedüs leszögezi: sajnos nem meglepő, hogy fontos projektek nem kaptak támogatást, hiszen „gyakorlattá vált az, hogy a minket érintő kérdésekben mások döntenek nélkülünk. Amikor a tárcát nem RMDSZ-es politikus vezette, jóformán kizárták a támogatottak köréből a kisebbségi kulturális szervezeteket. A pályázatok elbírálását március elején kinevezett elbíráló bizottságok végezték akkor, amikor az RMDSZ még ellenzékben volt.  A döntések utólagos megváltoztatását a törvényes előírások nem engedik” – áll a közleményben.

A kulturális minisztérium államtitkára ugyanakkor hozzáteszi, a következő hetekben új igazgatót neveznek ki a Román Kulturális Alap élére és az lesz a céljuk, hogy az új vezetőség és kuratóriumok értékelvű, a kisebbségi kulturális programokat is támogató döntéseket hozzanak az elkövetkezőkben meghirdetett pályázatok elbírálása során.

„Meggyőződésünk, hogy az erdélyi magyar kultúra ennél többet érdemel, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a közösségünk számára fontos kulturális programokat a jövőben is támogassuk, ahogy az elmúlt mandátumban is tettük, 2010 és 2012 között, amikor a kulturális tárcát Kelemen Hunor vezette” – ígéri az államtitkár.

Kimaradt?