Ez a TIFF plakátpályázatának nyertese

Mátyás király és Vlad Țepeș a 3D korszakában: ez lesz a 2014-es TIFF (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) szimbóluma. A filmfesztivál szervezői még februárban hirdettek pályázatot, amelyben friss ötleteket vártak a megújuló arculathoz.  A tizenharmadik kiadásához érkező TIFF nyertes plakátját egy fiatal kolozsvári képzőművész, Paul Bucovesan tervezte:

A TIFF által meghirdetett pályázatra több mint száz munka érkezett, a döntőbe öt művész került be plakáttervével: Paul Bucovesan, Paul Săvulescu, Radu Gaciu, Ionuț Popescu și Andrei Mărginean. A másik négy legjobb tervet itt lehet megnézni.

„Vlad Țepeș és Mátyás király ötszáz év után újra találkoznak” – írják a TIFFesek honlapjukon, hozzátéve, hogy nagyon ütős terveket vártak, mert a fesztiválon minden évben külön esemény a plakát és a hozzátartozó kisfilm bemutatása.

A nyertes pályamunka alkotója indoklásában az áll, a plakát sugallata szerint Mátyás királyt és Vlad Țepeșt 2014-ben a film iránti rajongás hozná össze. „Mátyás király Kolozsvár mindenkori szimbóluma, minden út a Mátyás-szoborhoz vezet Kolozsváron. Vlad Țepeș, noha Havasalföld uralkodója volt, a Drakulával kapcsolatos filmeknek és könyveknek köszönhetően Erdélyhez kötődik a köztudatban. A 3D szemüveg és modellezés humorosan utal a hagyományos- és a popkultúra ötvözésére” – írja a művész.  

A TIFF tizenharmadik kiadására május 30-a és június 8-a között kerül sor Kolozsváron.

 

Kimaradt?