Elhalasztják Ukrajna legnagyobb kortárs művészeti biennáléját

Az ukrán helyzetre való tekintettel  2015-re halasztják a kijevi Szobor Projekt elnevezésű nagyszabású nemzetközi szoborkiállítást és -biennálét.

2015-ig elhalasztják Ukrajna egyik legnagyobb szabású szabadtéri kiállítását, a Kijevi Szobor Projektet. A második alkalommal megrendezett biennálénak idén májusban kellett volna megnyílnia, de az ukrán válságra való tekintettel a szervezők jobbnak látták elnapolni a fesztivált.

„Drámai időket élünk meg most mindannyian Kijevben, így nem ez a megfelelő pillanat a kiállításra” – nyilatkozta a The Art Newspapernek a projekt vezetője, Vologyimir Kagyigrob.

„A folyamatos fenyegetettség, a Kelet-Ukrajnában egyre erősödő szeparatista törekvések és az Oroszország felől érzékelhető agresszió nem teremtenek megfelelő körülményeket egy ilyen léptékű nemzetközi projekt lebonyolításához” – fűzte hozzá Kagyigrob.

Az elmaradt szobrászati kiállítást helyettesítendő, a szervezők egy egyéves oktatói programot hoztak létre, amelynek témája a városi terek fejlesztése és a köztéri művészet lesz.

Mindazonáltal a szervezők bejelentették, hogy a nemzetközi zsűri már kiválasztotta azokat a művészeket, akik esélyesek lehetnek a 2015-ös biennále fődíjára. A pontos összeg egyelőre még nem ismert, de az tudható, hogy az első projekt legjobbja 6000 eurós pénzjutalommal térhetett haza.

Kimaradt?