Rendhagyó előadás a kommunista „aranykorról”

Egy komcsi nyanya vagyok! – állítja magáról napjaink egyik legelismertebb magyarországi színésznője, Csoma Judit a Dan Lungu azonos című regénye alapján készült előadásban, melyet rendhagyó módón április 10-én két alkalommal is megtekinthetnek majd a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház látogatói.

A Jászai Mari-díjas Csoma Judit Kolozsváron született, majd az egyetem elvégzése után a Nagyváradi Állami Magyar Színháznál kezdte meg színészi pályafutását. A kommunista éra minden tartozéka, a szója-szalámi, az áramszünetek, a két órás Tv műsor, a sorban állás mind szerves részévé vált Csoma Judit életrajzának. A 1980-ban a Debreceni Csokonai Színházhoz szerződött és rövid időn belül egyike lett Magyarország legismertebb színésznőinek. A valódi áttörést azonban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznál játszott főszerepe hozta meg számára, amikor A vágy villamosában, az elismert Szász János rendezésében megkapta Blanche szerepét. Az azóta méltán híres, film és színházi alakításairól is egyaránt ismert színésznő szívesen tér vissza időnként szülőhazájába, egy-egy szerep kedvéért. Legutóbb az Upor László rendezte Leenane szépe című előadásban láthatta őt a temesvári közönség Mag szerepében.

A budapesti Katona József Színház vendégelőadása, az Egy komcsi nyanya vagyok! (ön)iróniával teli szubjektív újramesélése a kommunista „aranykor” éveinek. A nylon otthonkás nyugdíjas fémipari szakmunkásnő élettörténete, egy egész generációnyi „szója-szalámi evő” történetévé válik, úgy hogy közben mindvégig a népszerű sztereotípia, -  az előző rendszerben jobb volt – gondolata köré szervezi ezt az egyes szám első személyű elbeszélést. 

Szerencsés találkozás ez nagyszerű szöveg és egy kimagaslóan tehetséges előadó között, mely nem csak a közönség, de a szakma elismerését is méltán megkapta.

A temesvári előadásra április 10-én este 6 és 8 órától kerül sor a színház Stúdiójában. Az előadásra a jegyek ára 10 lej, valamint 5 lej leszállított áron. A jegyiroda nyitvatartása: hétfőtől péntekig 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával.

Kimaradt?