Ellenzi a verespataki beruházást a Román Akadémia új elnöke

Ionel Valentin Vlad a Román Akadémia új elnöke – adta hírül kedden a román sajtó, amely szerint az újonnan választott tisztségviselő a Szociáldemokrata Párt (PSD) favoritja és a verespataki ciánalapú aranykitermelés ellenzője. Az 1953-ban született Ionel Valentin Vlad kedden, titkos szavazás eredményeként kapta meg a négy évre szóló mandátumot az Akadémia élére. A Ionel Haiduc jelenlegi elnököt váltó új elnök elektromérnöki végzettséggel rendelkezik, a lézerfizikai kutatóintézet munkatársa, és 2009-től tagja az Akadémiának.  Az elnöki székért folyó versenyben Viorel Barbu matematikust és Victor Voicu gyógyszertudóst utasította maga mögé.

A verespataki ciánalapú aranykitermelés ellen többször felemelte szavát mint az Akadémia nemhivatalos szóvivője – emlékeztet a hotnews.com. 2011-ben például részt vett „Az igazság Verespatakról” közvitán, amelyen Romániára nézve veszélyesnek minősítette a kitermelést. „A Román Akadémia igyekszik megelőzni egy beláthatatlan következményekkel járó környezetvédelmi és kulturális katasztrófát” – mondta akkor Vlad.

A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) dokumentumai szerint 1970-ben írásban vállalta, hogy megfigyeli egy nemzetközi vásár többi résztvevőjét, ám végül csak egyetlen tájékoztató jelentést írt a titkosrendőrségnek, ezért felmentették a besúgás vádja alól.

Kimaradt?