Több díjat szereztek a házigazdák a színészolimpiászon

Több egyéni és csapatdíjat is szereztek a házigazdák a Sepsiszentgyörgyön megszervezett színészolimpiászon.

Az elmúlt napokban a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum adott otthont az Országos Színészmesterség Tantárgyversenynek, amelyen az ország 13 drámatagozatos középiskolai osztályának mintegy 150 diákja és tanáraik vettek részt Bukarestből, Tîrgu Jiuból, Brăilaból, Szebenből, Jászvásárból, Aradról, Tulcearól, Temesvárról, Kolozsvárról, Galacról és Botoşaniból.

Ők két kategóriában méretkeztek meg, egyrészt csoportos előadást mutattak be, míg egyéniben verset, monológot és improvizációt adtak elő. A tantárgyolimpia egyetemi felvételi rendszerben zajlott, így jó felkészülési lehetőség volt a színire készülő diákoknak.

A hétfő esti díjkiosztón három elismerésben részesült a Fazakas Misi által vezetett, Románia egyetlen magyar nyelvű drámatagozata. Egyéni versenyben Antal Réka tizenkettedikes diák első, és Kiss Tamás, szintén tizenkettedikes tanuló harmadik díjat kapott. A csapatversenyben második helyezést értek el a sepsiszentgyörgyi drámatagozatos diákok, akik a saját maguk által írt „Ahogyan a víz tükrözi az arcot” című darabot játszották. Értesülésünk szerint a csapatverseny első díját a jászvásári diákok kapták.

A színészolimpiászt a többi országos tantárgyversenyhez hasonlóan szervezte meg az Oktatási Minisztérium. Az egyetemi tanárokból álló zsűri elnöki tisztségét a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház igazgató, Dan Ţopa töltötte be. A házigazdák igyekeztek olyan kiegészítő programokat szervezni, amely révén bemutatták a város kulturális kínálatát, így a vendégeket az iskola gyermekkórusa gospell koncerttel fogadta, de színházi előadásokat is rendeltek számukra, illetve a hétfői záróünnepséget Sinatra emlékkoncertet zárta Pakot István és a Small Town Big Band előadásában.  

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata az elmúlt években kétszer szerzett első díjat csapatversenyben, és tavaly egy egyéni második és harmadik díjjal tértek haza a középiskolás színis diákok. A tagozat minden második évben indít kilencedikes drámaosztályt, így a következőre szeptemberben kerül sor. A felvételit május végén szervezi a líceum és egyetlen magyar drámatagozat lévén, Erdély egész területéről várnak jelentkezőket.

Kimaradt?