Kelemen Hunor: aktualizálni kell a vizuális művészetek jogszabályait

A májusban sorra kerülő Art Safari Bukarest kiállítás a képzőművészetek számára kíván rangos megjelenési teret biztosítani. Erről Kelemen Hunor kulturális miniszter tartott sajtótájékoztatót csütörtökön. 

Romániában számos fesztivál biztosít színvonalas megjelenési teret a művészeteknek. Így a zene számára a George Enescu Fesztivál, a film számára a kolozsvári nemzetközi filmfesztivál, a TIFF, a színháznak a Caragiale Fesztivál, a könyv számára pedig a BookFest jelenti azt a teret, amely bemutatkozási lehetőséget biztosít az értékalkotóknak.

„Az Art Safari-nak a kelet-európai kulturális fesztiválok mérföldkövévé kell válnia, amely hasonló keretet nyújt a képzőművészeteknek, ahogyan azt a felsorolt fesztiválok teszik más művészeti ágakban” - hangsúlyozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter az Art Safari kiállítást ismertető sajtótájékoztatón csütörtökön, Bukarestben.

Az Art Safari Bukarest című kiállításra május 22. és 25. között kerül sor a George Enescu térre felépített kiállítócsarnokban. A kiállítás az első romániai nyilvános képzőművészeti tárlatnak ad otthont, célja pedig az, hogy átfogó ismertetőt nyújtson a romániai művészetekről, erről pedig az ország közel 100 galériája, múzeuma és kulturális intézménye gondoskodik.

 „Az Art Safari egy fontos és hasznos kezdeményezés, amely nem csak Bukarestnek, hanem a romániai társadalom egészének nyújthat kulturális élményt. Ugyanakkor a művészeti piac elismertségének és fejlődésének előmozdítása, a régió képzőművészete felé irányuló érdeklődés felkeltése is a célja ennek az eseménynek” – fogalmazott Kelemen Hunor kulturális miniszter, majd ezt követően a vizuális művészetek törvényes kereteire mutatott rá.

Az elmúlt években a vizuális művészetek gyors fejlődésnek indultak. Ez a dinamikus folyamat az erre vonatkozó, érvényben lévő törvényes keretek aktualizálását követeli. Több mint tíz év telt el, amióta az utolsó, erre vonatkozó jogszabály módosítása megtörtént. „Úgy vélem, kötelességünk, hogy a XXI. századi elvárásoknak megfelelően aktualizáljuk a jogszabályokat, ezáltal is támogatva a művészetek erőteljes fejlődését” – mutatott rá a kulturális miniszter.

 Az Art Safari Bukarestet a Romániai Műalkotók Kereskedelmi Egyesülete, Bukarest Főpolgármesteri Hivatala és a Romániai Kortárs Galériák Egyesülete szervezi a Deutsche Bank romániai kirendeltségének anyagi hozzájárulásával.

Kimaradt?