Használati tárgyakba zárt emlékek, érzelmek

Egyedi kiállításnak ad otthont a Kultúrpalota földszinti kiállítóterme: Vioara Dinu besztercei üvegművész újraértelmezett használati tárgyait lehet megtekinteni a tárlaton.

Az üvegkészítés egyre nehezebb napjainkban, műszakilag, anyagilag, energia szempontjából is nagy ráfordítást igényel, ezért a művész valami más kifejezési formát keresett és egy egyedi projektet valósított meg – mondta a maszol.ro-nak Mana Bucur, a Képzőművészeti Szövetség Maros megyei elnöke, aki Vioara Dinu Besztercéről érkezett alkotó tárlatáról beszélt. A művész szerint a kézzel készült tárgyak, vagy az ember által használt eszközök, mint a húsdaráló, a mák- és dióőrlő, a tükrös szekrény, a csizmamerevítő, az utazótáska, a függöny, a szőnyeg őrzi az ember gondolatait, magába zárja az érzelmeit, érzéseit, történeteit. Ahány tárgy, annyi sztori, emberi élmény, megtörtént eset - szomorú vagy vidám.

Vioara Dinu kalitkába zárja az elhasznált korcsolyát, a halászhálót, a csizmamerevítőt, arany, piros, kék színre festi azokat. Festményei a textilművészettel jár kéz a kézben: függönyt, szőnyeget fest, az ablak előtt lebegő vászondarabot, a csipke alatt bekukucskáló madarat.

Oliv Mircea művészettörténész, a kiállítás méltatója szerint az alkotó újraértelmezi a tárgyakat, új hivatással ruházza fel azokat, a reális mellett az irreálisra hívja fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy egyik a másik nélkül nem létezhet.

Kimaradt?