Gyümölcsoltó Boldogasszony napját ünnepelték Csíkban

Hargita Megye Tanácsa gazdag programkínálattal csatlakozott Böjte Csaba ferences szerzetes kezdeményezéséhez, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén felhívják a fiatalok figyelmét a gyümölcsfák, az erdők és a természet fontosságára.

Pénteken Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi vásárt tartottak a megyeháza oszlopterében, ahol huszonegy termelő kínálta portékáját: elsősorban fából készült dísz- és használati tárgyakat, különféle fajátékokat és faékszereket lehetett vásárolni, emellett szép számban árulták a különféle gyümölcsökből készült szörpöket, lekvárokat és befőtteket. Ugyanitt a Hargita Megyei Művészeti Népiskola jóvoltából a gyerekek megismerkedhettek a famegmunkáló szerszámokkal, a fafaragás alapjaival is, lehetőség volt nemezelésre, gyöngyfűzésre. Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogyan kell a gyümölcsfákat beoltani. A Kalibáskő Gyerekvilág Egyesület pedig egy kis jurtában várta a gyerekeket, ahol megismerkedhettek a rovásírással, és kipróbálhatták a bútorfestés művészetét is. A jó hangulatú muzsikáról a Művészeti Népiskola népi zenekara gondoskodott.

A vásárral egy időben a megyeháza márványtermében a város magyar és román tannyelvű tanintézeteiből félszáz diák vett részt Az Élet Fája címmel meghirdetett rajzversenyen, az ünnep szakrális vagy világi jelentőségét mutatva be. A fiatalokat Zonda Erika, a megyei tanács Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője köszöntötte, örömének adva hangot, hogy az utóbbi időben a rendezvényekbe a román iskolák is bekapcsolódnak.

„Ezen a héten az egyház Jézus fogantatását ünnepli, és a gyümölcsoltással kapcsolja össze, hisz ez is egy új életnek a kezdetét jelenti. A Gyümölcsoltó Boldogasszony-nap az élet kezdetéről üzen” – hangsúlyozta Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője.

Minden résztvevő emléklapot és a megye értékeit bemutató kis kiadványt kapott ajándékba. A zsűri a legjobbnak Nemes Hortenzia munkáját ítélte, második díjat kapott Péter István és Molnár Endre közös alkotása, harmadik helyen Gabor Mihai és Loghin Ștefania alkotása végzett. A zsűri különdíját Beke Böjte Anna nyerte el. Az okleveleket és a díjakat Zonda Erika vezérigazgató adta át.

Tegyük Tündérkertté szülőföldünket!

Március 29-én, szombaton délelőtt Böjte Csaba ferences szerzetes celebrált ünnepi szentmisét a csíksomlyói kegytemplomban, Isten áldását kérve hegyeinkre, dombjainkra, az azokat borító erdőkre és a gyümölcsösökre. Ugyanakkor imádkozott mindazokért is, akik ápolják, gondozzák erdeinket és gyümölcsfáinkat. A szentmisét követően a sokaság a Szent István kollégium udvarára vonult át, ahol a Mária-kertben több száz facsemetét ültettek el, többek között őshonos gyümölcsfacsemetéket is. Böjte Csaba bízik abban, hogy összefogással sikerül újból Tündérkertté varázsolni szülőföldünket.

E napon Csaba testvér útjára indította a Komatál elnevezésű akciót, melynek lényege, hogy a csíksomlyói lányok megajándékozták az ott lévőket egy csíki agyagtányérnyi finom étellel, arra kérve őket, hogy egy héten belül ők is lepjék meg egy nőismerősüket egy tál finom étellel, süteménnyel. A Komatálnak létrehoztak egy közösségi oldalt is.  

Böjte Csaba, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője így vall az ünnep fontosságáról: „Gyümölcsoltó Boldogasszonyunk szép ünnepén a Jóisten áldását szeretnénk kérni a faiskolák legkisebb növendékeitől kezdve az évszázados hatalmas tölgyekig minden fára és bokorra, mely szép szülőföldünk kertjeit, erdőit, legelőit lakja. S ahogyan a megtestesült égi szeretet otthont vett Mária méhében, szeretnénk, ha a jósággal másikra figyelő, azt tápláló, figyelmes női szeretet beoltódna minél több leány és édesanya szívébe! Imádságos szeretettel biztatlak, lépjünk bátran a cselekvő szeretet útjára!”

 

Kimaradt?