Magyar műsorok egy szatmári román televíziócsatornán

Heti rendszerességgel sugároz magyar nyelvű műsorokat a szatmárnémeti ITV magánkézben lévő televízió keddtől, március 25-étől kezdve. Bő egy évvel ezelőtti indulása óta már többször volt rá példa, hogy magyar nyelven sugárzott, most azonban rendszerességet kap a kisebbség műsora. Az ITV tulajdonosa D. Păcuraru, aki a tevékenységében több megyére kiterjedő Solpress média-trösztöt birtokolja, amelyhez a Szatmári Magyar Hírlap is tartozik.

Laczkó Éva, a magyar adás szerkesztője a maszol.ro-nak elmondta, hogy a véglegesített program szerint hetente kétszer, kedden és vasárnap biztos jelentkeznek, mindannyiszor egy-egy órát a fő műsoridőben. Hozzátette: az egy óra a kötelező minimum, de ha a történések úgy hozzák, s van olyan rangos esemény, amiről érdemes beszámolni, akár másfél, két-és fél órás is lehet egy-egy magyar adás. A keddi témák általában társadalmi és kulturális jellegűek, a vasárnapiak pedig elsősorban vallásiak. Ez utóbbi nem csak templomi misét és igehirdetéseket, de vallási témájú beszélgetéseket, konferenciákat és művészetet is jelenthet.

Laczkó kihangsúlyozta: Păcuraru külön felhívta a figyelmüket, hogy a két rendszeresített magyar adás mellett további magyar nyelvű bejelentkezésekre nyílik lehetőség a hét bármely napján, ha az események is ezt kívánják. Egyelőre hárman dolgoznak a magyar adásnak, Laczkó Éva mellett Kovács Eszter és Rácz Ervin lelkipásztor, ám szó van róla, hogy a műsorok bővülésével a szerkesztőcsapat létszáma is nőni fog.

Az ITV magyar műsorát interneten keresztül a tengeren túl is nézik. Legutóbb máramarosi származású magyarok üzentek a szerkesztőségnek, hogy köszönik a szülőföldjükről közölt híreket, s egyúttal szeretnék, ha bővebben beszámolnának arról, hogy miként élnek immár uniós állampolgárként a régió magyarjai.

Kimaradt?