Szombaton éjfélkor megszűnik a TVR Cultural

A Román Közszolgálati Televízió (TVR) kulturális csatornája, a TVR Cultural szombat éjféltől, egészen pontosan 2012. szeptember 15-én 23.59 órakor beszünteti a műsorok sugárzását – áll az intézmény által közzétett közleményben. A végső döntést Claudiu Săftoiu elnök-vezérigazgató hozta meg, a TVR súlyos anyagi gondjaira hivatkozva.

A kormány 33/2012-es számú sürgősségi rendeletében intézkedett a a Román Közszolgálati Televíziótársaság (SRTv) költségeinek csökkentéséről. A rendelet értelmében a 2-es csatorna (TVR 2) új neve "TVR 2 Cultural" lesz, és ez a csatorna veszi át a kulturális programok sugárzását. Az új műsorrács kialakításáig is a TVR 2 fogja műsorára tűzni a TVR Cultural által korábban meghirdetett műsorokat.TVR-CULTURAL

Az új, "TVR 2 Cultural" csatorna műsorrácsa fogja tartalmazni a dokumentumfilmeket, színházi előadásokat, operát, hangversenyeket, művészfilmeket, oktató műsorokat fiatalok és gyermekek számára, tehát mindazt, ami eddig a kulturális csatorna kizárólagos feladata volt – ígéri a közszolgálati televízió vezetősége.

A TVR Cultural-t 2002-ben hozták létre. Megszűnéséről először egy augusztus eleji interjúban esett szó, amikor az elnök-vezérigazgató bejelentette: a Román Közszolgálati Televíziótársaság igazgatótanácsa elfogadta az intézmény költségeinek csökkentésére vonatkozó újraszervezési programot. Ennek eredményeként a TVR Info már augusztus 15-én 23.59-kor beszüntette a sugárzást.

Augusztus 16-án mintegy 150 TVR-alkalmazott és szimpatizáns tüntetett Bukarestben a Román Atheneum előtt a TVR Cultural felszámolása ellen. Interneten közel 9000 aláírást gyűjtöttek a tiltakozók – mindennek azonban nem volt foganatja. Claudiu Săftoiu szeptember 11-én átiratban értesítette a TVR dolgozóinak szakszervezetét, hogy kollektív elbocsátást tervez november 20-ától kezdődően. 962 munkahelyet szüntetnek meg, az alkalmazottak számát tehát 3302-ről 2340-re csökkentik.

Claudiu Săftoiu saját bevallása szerint a TVR-nek jelenleg 145 618 779 euró adóssága van, amelyet számítások szerint leghamarabb hét éven belül lesz képes törleszteni.

Kimaradt?