Az olvasnivalók desszertje: nyomtatásban Rostás-Péter István tótágasai

Rostás-Péter István Tótágas című kötetét mutatták be péntek este a 60 éves Kolozsvári Rádió előcsarnokában. A Könczey Elemér mintegy 40 rajzával illusztrált kötet azokat a rádiós jegyzeteket tartalmazza, amelyeket a szerző heti rendszerességgel, minden pénteken felolvasott a Hangolóban. A könyvről Dávid Gyula, a Polis Kiadó vezetője, Jakabffy Tamás beszélt, az írásokból felolvasott Szilágyi Szabolcs. Az est házigazdája a Donát 160 Egyesület elnöke, Bárdos Mária volt.

Hogyan válik egy frenetikus könyvvé az a mintegy 100 szöveg, amely elsősorban nem olvasásra, hanem hallásra – meghallgatásra – íródott, ezt csak az olvasó tudja megállapítani, ha belekóstol a napi aktualitásokra, családi hétköznapokra egyaránt reflektáló rövid írásokba – mondta Jakabffy Tamás. A sokszor fanyar humorból és éles kritikai érzékből született eszmefuttatások mintegy diagnózisát állítják fel a társadalom betegségeinek, vélekedett a régi barát és katonatárs, aki csemegeként ajánlja fogyasztásra Rostás-Péter István gazdagon illusztrált szösszeneteit, „minden főétkezés után egyet-egyet.”

A szerző elmesélte, hogy elsősorban rádiós, sajtós kollégáinak köszönheti a kötet megjelentetésének ötletét, ők ugyanis többször rákérdeztek: megőrzi-e valamilyen formában a péntek reggelenként felolvasott „tótágasokat”. Először blogot indított belőlük a rádió honlapján, majd megszületett a kötet is, amelyet találón egészítenek ki „Könczy” rajzai. 

Kimaradt?