Chandler-mesét mutat be a Brighella Bábtagozat

Mesék a nyúlról és a rókáról címmel mutat be klasszikus bábjátékot a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata. A Joel Chandler Harris Rémusz bácsi meséi című műve alapján készült előadást vendégrendező, Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója vitte színre. Sramó elmondása szerint már régi álma ennek a történetnek a megrendezése, és most nagyon jó alaklom adódott, hogy egy pályázat keretein belül a szatmári bábosokkal közösen megvalósítsa elképzeléseit. „Fabulaszerű, tanulságos történetek füzéréről van szó, amelyek a klasszikus bábszínházi megoldások segítségével próbálnak meg a mai gyerekekhez közelíteni. A történetek megközelítőleg száz esztendeje íródtak, de ma is fontos tartalommal bírnak” – fogalmazott a rendező a darab kapcsán.

A paravános, zenés játékban már klasszikussá érett történetek elevenednek meg a színpadon: a mindig csalafinta Nyúl és a nyúlpecsenyére áhítozó Róka örök civódását igyekszik enyhíteni Mezeiné, hogy a Nagy Erdei Lekvárfőzés estéjén az erdő minden lakója megkóstolhassa a finom csemegét. Megismerkedünk még a bumfordi Farkassal, a ravasz Teknősapóval, az örökké kuncogó Báránylánykákkal és a jámbor Medvével. Az új köntösbe öltöztetett mesék humorosak, tanulságuk örök, a bábelőadás dallamai pedig a produkciót követően is a fülünkben maradnak – vallja Szántó Viktória, az előadás dramaturgja.

A klasszikus kesztyűsbáb-előadás díszleteit és bábjait Bodor Judit tervezte, a dramaturg Szántó Viktória volt, a betétdalok zenéjét pedig Bogárdi Aliz szerezte. A bábokat Bandura Tibor, Nagy Tamás és Bandura Emese mozgatja, a produkciót hangszeren Nagy Anikó kíséri. A Mesék a nyúlról és a rókáról című bábszínházi előadás bemutatója 2014. március 17-én lesz, délelőtt 11 órától a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos stúdiótermében.

Kimaradt?