A szmájli 50 árnyalata – a humorfesztivál vizuáljai

A szmájli 50 árnyalata címmel mutatja be a rendezvény vizuáljaiból összeállított kiállítását az Erdélyi Humorfesztivál szerdától, a kolozsvári Bulgakov kávéházban.

„A 2002-es humoroffenzíva kezdetét még Könczey Elemér karikatúrista illusztrálta, aki megkérte az akkor öt éves Boróka lányát, hogy nézzen kancsin, mert az jó lesz vizuálnak” – ismertette a kezdeteket Bálint Ferenc humorista, a szervező Szomszédnéni Produkciós Iroda tagja.

„Könczeynek igaza lett, ám a következő fesztivál látványtervének elkészítésekor lemondtunk arról, hogy ezt a koncepciót folytassuk, nehogy Boróka úgy maradjon. A második Humorfesztivált 2005-ben szerveztük meg, s mivel azóta évente új arculattal kell előrukkolni, azt  találtam ki, hogy évről-évre értelmezzük újra azt a vizuális paradigmát, amit a szmájli jelent. Azóta felváltva valósítjuk meg a saját ötleteimet, TSZ (Tóth Szabolcs) ötleteivel, és úgy látom, hogy az elmúlt tíz évben a fesztiválunknak nehezen összetéveszthető, markáns arculata van. A mosolygó emotikon volt már tojásrántotta, biciklikerék, lufi, halálfej, tiltott gyümölcs – a lehetőségek szinte végtelenek” – számolt be BéFé.

„A plakátkészítés folyamata mindig ugyanúgy kezdődik, ki kell találni valami kerek dolgot, amely helyére be lehet helyettesíteni egy szmájlit, és ez még valamennyire érdekes is”- mondta Tóth Szabolcs humorista. Szerinte a folyamat a következő: leül gondolkodni kerek dolgokon és mindjárt eszébe jut a futball-labda. „Telik múlik az idő, és még mindig csak a futball-labda van a fejemben. Egy idő után azon gondolkodom, mitől vicces, ha férfiak rugódják a szmájlit. Nagy nehezen belátom, hogy semmitől. Tovább rágódom a futball labdán, amíg eszembe nem jut valami más. Ha lesz olyan humorfesztivál, amelynek a vizuáljában egy futball labda szerepel, akkor lehet tudni, hogy abban az évben nem jutott eszünkbe semmi más” – magyarázta TéeSz.

Az idei, 11. Erdélyi Humorfesztivál arculatában újra értelmeződik a Facebook menürendszere: 2014 áprilisában mindenkinek lesz egy olvasatlan mosolygós üzenete. 

 „2010-ben úgy döntöttünk, hogy Kolozsvár mellett Marosvásárhelyen is megszervezzük az Erdélyi Humorfesztivál gálaműsorát. Helyes döntésnek bizonyult, és ezt az évről-évre növekvő érdeklődés igazolja a leginkább. Idén is célul tűztük ki, hogy bővítjük a rendezvényt, minél nagyobb tömeget megszólítva ezáltal. Áprilisban, Kolozsvár és Marosvásárhely mellett Kézdivásárhely is csatlakozik a Humorfesztivál helyszíneihez, ahol április 10-én, a Vigadóban mutatkozik be a rendezvény” – emelte ki Jakab Adorján, a rendezvény főszervezője.

 „Kolozsváron április 11-én és 13-án mutatkoznak be a humorszakma legjobbjai, Marosvásárhelyen április 12-én. A rendezvényt a Szomszédnéni Produkciós Iroda és az RMDSZ Főtitkársága szervezi” – tájékoztatott Jakab.

„Az idei Humorfesztiválon a tehetségkutatás helyett a tehetséggondozás lesz a vezérelv, de persze a kedvenc Showder Klubos, Comedy Centrálos és Rádiókabarés humoristák is a meghívottak között lesznek” – mondta Bálint Ferenc. „Ám addig is, míg nyilvánosak lesznek a fellépők nevei, a főszereplők a szmájlik, a modern központozás ringyói, amelyikkel bármilyen mondatot le lehet zárni, bármilyen kijelentés élét el lehet venni, és csak egy kettőspont és egy zárójel kell hozzá.”

„A kiállítás látogatóinak ajánlom figyelmébe a kedvenc plakátom, a hetedik Humorfesztivál plakátját, mert az ott használt szmájli a valóságban is létezik, igaz nem szmájlinak hívják, hanem tányérnak, és egy tányérgyártó cég ajándékozta nekünk, akiknek felléptünk egyszer” – emelte ki Tóth.  „A másik dolog, amiért a kedvencem, mivel az egyetlen plakát, amelyen mi is szerepelünk. Igaz csak az egyikünk van rajta, de mivel úgysem látszik az arc, mindkettőnk állíthatja magáról, hogy ő van rajta.”

A kiállítás szabadon látogatható a Bulgakov kávéházban (Inocentiu Micu Klein - Virág utca, 17. szám).

Kimaradt?