Bukarest és Erdély viszonyáról beszélgettek Kolozsváron

A Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet tevékenységéről és jelentőségéről, az erdélyi magyar kultúra és a román főváros kapcsolatáról beszélgetett kedden délután Kósa András László, az intézet igazgatója Kötő József színháztörténésszel és Szép Gyulával, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatójával, a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely és az Erdélyi Napló szervezésében.

Kósa András László a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet kapcsán elmondta, céljuk elsősorban a bukaresti román közönség bevonzása, a fővárosban élő magyarok rendelkezésére pedig a Petőfi Ház áll. Fontosnak tartja, mondta, a „megérteni és megértetni” jelmondat mentén, hogy folyamatosan kommunikáljanak a román kultúra szereplőivel, és hogy egyenlő partnerekként együttműködjenek. Ezt elsősorban rendszeresített rendezvényekkel érik el, legyen szó havi irodalmi találkozókról, kamarakoncertekről, borkóstolókról, vagy a filmhétről, magyar zenefesztiválról.

Csinta Samu, az Erdélyi Napló főszerkesztője, a beszélgetés moderátora kérdésére, miszerint a bukaresti intézet tevékenységére figyelnek-e az erdélyi kulturális intézmények, Szép Gyula azt felelte, az intézmény rendkívül fontos, ők maguk haszonélvezői is, hiszen az általuk mozgatott rendezvények gyakran átvonulnak Erdélyen is.

Kötő József arról beszélt, közös együttműködési stratégiára volna szükség a kulturális intézmények terén, egy olyan támogatási rendszerrel, amely értékközpontú volna. Az erdélyi magyar kultúrát fontos beintegrálni az egyetemes magyar kultúrába, hangsúlyozta Kötő.

Kimaradt?