Kicsid Gizella bemutatja A szeretőt

A sepsiszentgyörgyi színház művésze, Kicsid Gizella bemutatja szeretőjét. Áprilisban lesz Marguerite Duras francia írónő születésének 100. évfordulója, ezért a Tamási Áron Színház tavaszra időztette A szerető című kisregényéből készült egyéni előadás bemutatóját. A szerető Kicsid Gizella színésznő egyéni előadásaként, Kolcsár József rendezésében kerül bemutatásra március 12-én, szerdán este 7 órától a színház Kamaratermében.

Marquerite Duras A szerető című kisregénye a szerelmi irodalom remekműve, és egyik legnagyobb könyvsikere volt Franciaországban. Máig több mint másfél millió példányban kelt el, 1984-ben elnyerte a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t. A mű cselekménye a 20-as, 30-as években játszódik Saigonban, az egykori Francia-Indokína egzotikus és titokzatos világában, ahol a főhős, egy fiatal európai lány megismerkedik egy nála tíz évvel idősebb dúsgazdag kínai férfival.

Marguerite Duras a huszadik századi francia próza egyik legjelentősebb – és legvitatottabb – személyisége. Műveit az elmagányosodás, a pusztulás, az élet kiüresedésének, értelmetlenségének hangulata lengi körül. Hősei általában arra ítéltettek, hogy bár állandó lelki kielégületlenség uralja őket, ne történjen velük semmi lényeges.

A sepsiszentgyörgyi színház művészét, Kicsid Gizellát elmélyült, megrendítő erejű alakításairól már jól ismeri a sepsiszentgyörgyi közönség. Ezúttal is eredeti módon, mély átéléssel és érzékletességgel próbálja megjeleníteni a megváltoztathatatlan múlt után sóvárgó női lélek zaklatottságát, hitevesztettségét, ábrándjait.

 

Kimaradt?