Tánc-drámával tisztelegnek a háromszéki szabadságharcos előtt

Gábor Áron születésének 200. évfordulója alkalmából táncdrámával tiszteleg a legendás háromszéki szabadságharcos előtt a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Az Orza Călin rendezésében készült Gábor Áron című legújabb produkciót március 15-én mutatják be Kézdivásárhelyen, 18-án Sepsiszentgyörgyön, majd több székelyföldi városban is látható lesz.

Kovászna megyében számos kulturális rendezvénnyel tisztelegnek idén Gábor Áron emléke előtt, ennek része a Háromszék Táncegyüttes legújabb produkciója, amely táncdrámával állít emléket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki eseményeinek.

Orza Călin rendező-koreográfus elmondta: az előadásban a táncszínház nyelvén elevenednek meg Gábor Áron életének fontosabb pillanatai, köztük a hídvégi és kökösi csata. A harci jelenetek stilizált mozgásvilága mellett, a háromszéki magyar néptánc rekonstruálására tettek kísérletet, ezért is számít rendhagyónak a produkció felhasznált táncanyaga.

Gábor Áron a székely ezermesterből vált hőssé, aki népének hitet és eszközt tudott adni a szabadságharcban. A táncegyüttes előadása arra is választ keres, hogy honnan születhetett meg az azóta sem látott székely összefogás, amellyel hétköznapi emberek a merész ágyúöntő mellé álltak, és élnek-e ma is köztünk Gábor Áronok?

A táncdrámát „egyszusszra” a táncegyüttes tánckara adja elő, Gábor Áron szerepében Kocsis Hunor-Tibor, Jusztina szerepében Ürmösi-Incze Mária-Terézia, a Székely legény szerepében Péter Előd, az osztrák ellenség stilizált szerepében pedig Melles Endre lesz látható.

A Gábor Áron című produkció bemutatójára rendhagyó módon Kézdivásárhelyen kerül sor március 15-én, szombaton 18 órától, a Vigadó Művelődési Ház színpadán. Sepsiszentgyörgyön március 18-án, 19 órától mutatják be a Tamási Áron Színház nagytermében, de 19-én és 20-án is megtekinthető lesz. Az előadást továbbá több székelyföldi városban is láthatja a közönség, március 16-án Gyergyószentmiklóson, 17-én Székelyudvarhelyen, 28-án pedig Csíkszeredában lép színpadra a társulat.

 

Kimaradt?