Többnemzetiségű alkotócsoport bemutatója Temesváron

Megvalósítható-e a tiszta, paradicsomi szeretet ma, itt Temesváron? Egyáltalán, mit is jelent a szeretet és az arról való beszéd? Lehet-e egyáltalán érdemben beszélni róla? - Ezekkel a kérdésekkel indít a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház soron következő bemutatója, az Ég és Föld. A John Milton Elveszett Paradicsom című műve alapján született előadásra március 7-én, este 7 órától kerül sor a színház Nagytermében.

A történetet, mely a Döbrei Dénes és Varga Heni rendezésében megszületett előadás alapjául szolgál, mindenki ismeri. A Mennyből letaszított Sátán, a teremtés hat napja, a megkísértés, és ami utána jött... John Milton műve nem csak az alkotócsapat számára jelentett stabil kiindulópontot, hiszen megjelenése óta számos irodalmi, képzőművészeti és zenei mű alkotóját ihlette meg, így a történelem folyamán egyike lett az irodalomtörténet legtöbbet vitatott, elemzett és továbbgondolt alkotásainak.

Az Ég és Föld című előadásban Évák, Ádámok, Sátánok, Angyalok és Istenek találkoznak egymással, önmagukkal, Miltonnal, a művészettörténet hasonló tematikájú alkotásaival, valamint a kortárs zene, mozgás, képzőművészet és színház formanyelveivel, ezeken keresztül pedig magával a nézővel is.

Az előadás megszületésének, a közös út- és válaszkeresés jegyében összeállt többnemzetiségű alkotócsoport munkájának eredményeként olyan újszerű színházi alkotás és színpadi kifejezésforma született, melyben az egyes elemek már önmagukban is önálló művészeti alkotásként működnek.

Hegyi Csaba pécsi képzőművész és díszlettervező, Varga Tünde jelmezei, valamint Rodolphe Bourette és Latifa Le Forestier kortárs, francia zeneszerzők közreműködéséből olyan színpadi látvány és hangzásvilág született, mely jóval túlmutat a realista színjátszás funkcionális díszletein és a színházi „aláfestő zene” sztereotípiáin. A tér hangszerré válik, melyet a színészek maguk szólaltatnak meg. A látványvilág összetettségéhez és harmonikus dinamikájához a szerb származású világítástervező, Boris Butorac fényei járulnak hozzá.

Az előadást Baczó Tünde, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Döbrei Dénes, Éder Enikő, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnos András Csaba, Tar Mónika, Varga Heni és Gálovits Zoltán játsszák.

A szeretetről, harmóniáról, a test és az anyag, Ég és Föld dicséretéről szóló produkció egyszerre kérdés és válasz, útkeresés és építkezés. A bemutatót követően március 9-én és 20-án játsszák az előadást.

Kimaradt?