Kőműves Kelemen, újraértelmezve

Évadnyitó bemutatóra készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Szeptember 14-én, pénteken 19 órakor Somogyi Szilárd rendezésében a Kőműves Kelemen, vagy a Déva-projekt című rockballadát láthatja a közönség Szörényi Levente és Bródy János megzenésítésével.

Gáspárik Attila színházigazgató a szerda délelőtti sajtótájékoztatón bemutatta a produkció rendezőjét, koreográfusát, illetve a két főszereplőt. Somogyi Szilárd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen mesterizett rendezői szakon és nagy örömmel fogadta Gáspárik felkérését a darab megrendezésére. Bodor Johanna koreográfus vendégtanárként már megfordult az egyetemen, most a színpadi produkció megvalósításában vette ki a részét.szinhaz komuves kelemen sajtotaj ae 02

Kányádi Szilárdot és Sebestyén Abát kettős szereposztásban választotta ki a rendező. „Mindkét főszereplő fontos, ezért arra kérek mindenkit, nézze meg mindkét szereposztásban az előadást" – hangsúlyozta Gáspárik Attila.

Kőműves Kelemen balladájáról, annak színpadra állításáról Gáspárik azt mondta: hatalmas kihívást jelentett a társulat számára. Egyrészt azért, mert újra kellett értelmezni, a mai nézővel megértetni a balladát. Sarkadi Imre befejezetlen drámája Szörényi–Bródy zenéjével új irányt mutatott a társulatnak, amelyben eddig nem mozgott otthonosan.

A megosztott figyelem itt hatványozottan működik: a színészeknek egymásra, a szövegre, a zenére, és nem utolsósorban a mozgásra egyaránt figyelniük kell. „Másfél hónappal ezelőtt ideges voltam, hogy sikerül-e ezt megvalósítani. De a rendező is és a koreográfus is vállalta, hogy sikerülni fog" – mondta az igazgató.

A másik kihívást a produkció megvalósításában a technikai háttér jelentette, de azt is sikerült megoldani. A kedd délelőtti próbára az sajtó képviselőit is beengedték. A próba azzal kezdődött, hogy nem indult a háttérvetítés, nem működtek kellően a fények, az elektromos berendezések meg-megmakacsolták magukat. Aztán kicseréltek egy égőt, újraindítottak egy számítógépet és máris kezdődött a próba. A levegőben érezni lehetett a feszültséget. A színészek fáradtak már, a rendező ideges - magyarán, minden készen áll, hogy a bemutató végül gördülékenyen folyjon le.szinhaz komuves kelemen sajtotaj onkentesek ae masolat

Sebestyén Aba ajándéknak tartja ezt a szerepet. Vallomása szerint már régóta vágyik egy igazi musical-szerepre. Kányádi Szilárdot korábban rendezőként ismerhetette meg a közönség, most színészként lép színpadra. „Hihetetlenül jó érzés társként állni itt" – hangsúlyozta.

Pénteken 19 órakor a nagyteremben felgördül a függöny és a közönség egy újszerű, a kor kihívásaihoz igazodó Kőműves Kelemen drámát fog látni, rockballadát, amely ötvözi az eredeti történetet a mai elvárásokkal.

Kimaradt?