Kezdődik az utcazene fesztivál Sepsiszentgyörgyön

A következő napokban zeneszótól lesznek hangosak Sepsiszentgyörgy utcái. A csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztiválon (SUF) húsz hazai és külföldi előadó mutatkozik be. A város hat helyszínén délutántól éjszakáig adják egymásnak a mikrofont a fellépők, akik a népzenétől a pszichedelikus flip-folkon át a jazzig nagyon széles palettán játszanak.

Nagy Krisztina, a szervező ERSZI egyesület vezetője lapunknak elmondta: tavalyelőtt a rendezvény első kiadásakor a városlakók meglepődtek az utcazenészek láttán, de mostanra már megszerették és várják az eseményt, akárcsak az előadók is.sztgyorgy

Nagyon sok helyi előadó nevezett be, de négy magyarországi és egy belgiumi fellépője is lesz a fesztiválnak. Csütörtökön 19 órakor a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban a belgiumi Boma Family világzenei produkciójával indul a fesztivál. Pénteken, szombaton és vasárnap utcára költöznek a zenészek, akik hat helyszínen: az Erzsébet park zenepavilonjában, a Tein teaház, a Korzó Irish Pub és a Bisztró kert előtt, illetve a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, valamint az Old Man' Pubban koncerteznek naponta 16 órától éjfélig.

Ez idő alatt a 20 előadó gyakorlatilag minden helyszínen fellép majd, mondta Nagy Krisztina, aki szerint a fellépők az élő zenét népszerűsítik, de nincs stílusbeli, hangszerbeli és előadásbeli kötöttségük.

A közönség a földre elhelyezett kalapokba dobott pénzzel nyilváníthatja ki tetszését. A zenekarok és előadók versenyeznek is egymással. A szakmai zsűri pedig további hasonló nemzetközi rendezvényekre – a veszprémi és tatai utcazene fesztiválokra - juttatja el a legjobbakat, ahol versenybe szállhatnak az egymillió forintos fődíjért is.

A fesztivál része a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Ifjúsági és Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatnak, így az utcazene mellett képzőművészeti kiállításokat, tánc- és színházi produkciókat is terveznek. A rendezvényről további információkat a www.suf.mlap.hu honlapon találnak.

Kimaradt?