Oscar-gála: a 12 év rabszolgaság a legjobb film

Steve McQueen 12 év rabszolgaság című drámája nyerte a legjobb film díját a 86. Oscar-díjátadó gálán Los Angelesben helyi idő szerint vasárnap. A legjobb színésznő Cate Blanchett lett, a legjobb színész Matthew McConaughey. A Gravitáció hét díjat kapott, az Amerikai botrány viszont hoppon maradt.

Cate Blanchett, a Blue Jasmine című Woody Allen-film főszereplője, valamint Matthew McConaughey, a Mielőtt meghaltam főhőse esetében érvényesült a papírforma. A 44 éves ausztrál színésznőt idén ötödször jelölték Oscar-díjra, 2005-ben az Aviátor című filmért egy szobrot már átvehetett. Allen filmjében egy férjében csalódott, meghasonlott nőt alakít, aki a New York-i társasági életet otthagyva San Franciscóba költözik a testvéréhez, hogy összeszedje magát. A szerepéért alaposan lefogyó McConaughey, a nyolcvanas években játszódó AIDS-dráma sztárja először kapta meg az Oscar-díjat. Alakítását korábban Golden Globe-díjjal is elismerték.

Helyi idő szerint vasárnap este Jared Leto díjával kezdődött meg Hollywoodban a 86. Oscar-gála, a Mielőtt meghaltam című filmben játszó színész a legjobb férfi mellékszereplőnek járó arany szobrocskát kapta. A legjobb mellékszereplő kategóriában a Phillips kapitányban szereplő szomáliai színész, Barkhad Abdi, Bradley Cooper az Amerikai botrányból, Michael Fassbender a 12 év rabszolgaságból és Jonah Hill A Wall Street farkasából voltak még esélyesek a legrangosabb hollywoodi filmdíjra. A legjobb női mellékszereplő Sally Hawkins lett, aki az Amerikai botrányban játszik.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját az amerikai filmakadémia Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotásának ítélte. Olasz film 1998 óta nem győzött ebben a kategóriában, akkor Az élet szép alkotói vihették haza az Oscart. Sorrentino filmje az olasz felső tízezer életét mutatja be egy kiábrándult, cinikus újságíró, a társasági élet központi figurájának történetén keresztül, miközben költői képet fest Rómáról. A film korábban többek között az Európa Filmdíjat is megkapta. A 43 esztendős nápolyi rendező Federico Fellininek, Nápolynak és a futballsztár Diego Maradonának is megköszönte a díjat.

A legjobb egészestés animációs filmnek járó díjat a Jégvarázs című Disney-alkotás nyerte, amelyet korábban Golden Globe- és BAFTA-díjjal is elismertek. A legjobb dokumentumfilm a 20 Feet from Stardom lett. Spike Jonze megkapta a legjobb eredeti forgatókönyv díját A nő-ért. A legjobb vizuális effektusokért a Gravitáció című dráma, a legjobb rövidfilmért a Helium, a legjobb rövid dokumentumfilmért pedig azt a The Lady in Number 6: Music Saved My Life című alkotást jutalmazták Oscarral, amelynek 110 éves hőse, a világ minden bizonnyal legidősebb holokauszt-túlélője, Alice Herz-Sommer a napokban hunyt el.

Kimaradt?