Kolozsvár Kelet-Európa legnagyobb fotós találkozójára készül

Több mint 500 profi és amatőr fotóst várnak májusban Kolozsvárra, ahol negyedik alkalommal rendezi meg a Romániai Fotós Egyesület és a Fapte kulturális szervezőiroda a Romániai Fotó Fesztivált (Photo Romania Festival 2014).

A tíznapos rendezvényre 40 kiállítást, 16 alkotóműhelyt (workshop), 6 vetélkedőt, 5 koncertet és további 20, fotózáshoz kapcsolódó, alternatív eseményt terveznek.

A Romániai Fotó Fesztivál csak negyedik kiadásánál tart, de már a „Kelet-Európa legjelentősebb fotográfiai fesztiválja” minősítésben részesítette a brit The Telegraph napilap – mondták a szervezők kolozsvári sajtótájékoztatójukon. A május 16 – 25 között zajló rendezvénysorozatra tíz ország fotósait várják.

Megismertetik a közönséggel a világhírű Berkó Ferenc (1916-2000) életművét, a gyermek- és állatfotóiról híres Elena Sumilová munkáit, Sorin Onişor és Bogdan Comănescu „Románia. Emberek és helyek” sorozatát.

A fesztivál ideje alatt végig műhelygyakorlatokat tartanak Romániai Fotó Akadémia (Academia Photo România) néven, a workshopokra mintegy 500 érdeklődőnek biztosítanak továbbképzési lehetőséget. Mihai Cotos, a Photo Romania Festival ügyvezető igazgatója azt mondta, az Akadémia tevékenységét idővel egész évre szeretnék kiterjeszteni.

A workshopokat a következő fotóművészek tartják: Drew Gardner ( „Producing and lighting successful location shoots”), Bert Stephani („Intimate portraits”), Horațiu Curuțiu („The catwalk show”), Mihai Moiceanu („Természetfotó”), Radu Sălcudean („Light Painting” és „Do it yourself”), Sebastian Vaida („Bevezetés a fotográfiába”), Roxana Enache („Fashion concept”) és Soós Attila („Játék a természetes fénnyel”). Az árakról itt lehet többet megtudni, március 31-éig 20 százalékos kedvezményt kap a beiratkozó.

Tematikus napokon foglalkoznak majd napjaink trendjeivel, lesz Divat-, Idő-, Család-, Sajtófotó-, Emlékezet-nap is.  Sebastian Vaida, a rendezvény művészeti igazgatója szerint vannak új és vannak visszatérő témák, ez utóbbiak csoportjához tartozik például a sajtófotó, amelyet állandó érdeklődés övez.

A tíz napba nem csak fényképészet fér bele, lesznek koncertek és filmvetítések is, május 19-én például a belga Hooverphonic lép fel a Sportcsarnokban.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1fDdcrs9X10

 

Kimaradt?