Gyergyószentmiklóson mutatják be A sóvidéki kalapács táncjátékot

A csíkszeredai ősbemutató után elsőnek Gyergyószentmiklóson, március 4-én, kedden este 7 órakor lép a közönség elé újabb, vidámságában is komoly táncjátékával a Hargita Együttes.

Boka Gábor rendező ismét egy Petőfi Sándor műből merített ihletet. A sóvidéki kalapács nemzeti költőnk A helység kalapácsa című művét parafrazálja a „színház a színházban” elemeivel.

A cselekmény valamikor az 1850-es évek elején zajlik. Még frissen él a Szabadságharc emléke, de már megszületett Petőfi mítosza. Egy sóvidéki faluba éppen farsangfarki mulatság közben érkezik egy vándor színtársulat. Míg a helybeli lakósokban felismerhetjük Petőfi művének szereplőit, a trupp előadásában részletek hangzanak el belőle.

Boka Gábor forgatókönyve a hasonlóságok és különbségek játékából építkezik. Sorban jelennek meg a különböző párhuzamok: falubeliek-tanyaiak, vidékiek-városiak (vándorszínészek), civilek-karhatalom. Mindvégig a különbözőségből fakadó feszültségek kapnak lángra és oldódnak fel, különleges helyzetek alakulnak ki, végül mindenkit összefogásra sarkall a közös ellenség.

Az előadás fő vonulatát a sóvidéki táncok adják, galga-menti táncok és egy úri tánc, a palotás egészítik ki. Koreográfus Kovács Norbert Cimbi, alkotótársa Gaschler Beáta.

Kimaradt?