Kortárs művészet az ősi kastélyban

A Transylvania Trust a Nyílt Napon szervezett kulturális eseményekkel megnyitja a bonchidai Bánffy-kastély tereit a kortárs művészetek előtt. Ily módon a történések egyaránt szólnak a művészekhez és a széles közönséghez.02-bis

„A kastély teste továbbra is sebezhető, viszont nem veszítette el a rendkívüli részletekben és nagyhatású terekben rejlő szépségét, lehetőséget kínálva ezáltal a kortárs művészeti és építészeti installációknak arra, hogy a történelmi örökség mellett felsorakozva egy hibrid teret idézzenek meg, amelyben az új és régi egyszerre mutatkozik meg és egymást kiteljesíti.

A látogatók egyedi tapasztalatokkal gazdagodhatnak ebben a térben, amelyben a múlt szomorú emlékeit a fények és fehér felületek dinamikája távolítja el" – állítják a szervezők.

Szeptember 16-án új használatot nyer a kastély, a látogatók időlegesen magukénak érezhetik az építmény romjait ezen az estén. Ilyen értelemben az Atelier MASS minimális anyaghasználattal és beavatkozással készült művészi installáció-sorozattal várja az érdeklődőket.Interventie-3-exterior

Az installációk törékenysége és múlékonysága különös, de nem kibékíthetetlen ellentétben áll a kő vagy a tégla súlyával és tartósságával. Egy textil fátyolként futja be a kastély belső tereit, ajtókon, ablakokon át törve utat magának, mintha felfedezné, átölelné és megismerné azokat. Fehér hőszigetelő hablemezből vágott, megvilágított háromszögek a boltozaton függve vagy a tavon lebegve az új térnyerését és a létező hasznosítását idézik. A környező fények, a vetítések, az absztrakt geometrikus felületek és tárgyak az öreg kastély romjait új életre keltő vizuális élményt nyújtanak. A textúrák és kromatika a láthatóságról, figyelemfelkeltésről és a felejtés elleni reakcióinkról kortárs művészi nyelven szólnak.

Az esemény a Bánffy-kastély történetébe is elkalauzol: 17 órától román, 18 órától magyar nyelvű, szakember által vezetett sétán ismerhetik meg az érdeklődők a csodálatos épület múltját. A Miklós-épületben található Várak, kastélyok, udvarházak kiállítás egész nap megtekinthető. Az est leszállta után a művészi installációk töltik be az udvart és a kastély belső tereit, majd az animációs vetítés teszi teljessé a napot.

A belépés ingyenes.

Kimaradt?