Nagyváradon vendégszerepel a Kire ütött ez a gyerek? kamasz-előadás

A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház március első hetében a „Kire ütött ez a gyerek?” című előadással szerepel a nagyváradi Árkádia Bábszínház nagytermében. A Janikovszky Éva műve alapján készült  előadásban a tizenévesek, a kamaszok korosztályát és természetesen azokat a felnőtteket szeretnék megszólaltatni, akik még nem felejtették el vagy fel szeretnék idézni, hogy milyen is volt kamasznak lenni. Hiánypótlónak nevezhetjük ezt az előadást, hiszen a mesejátékokból kinőtt, de a felnőtt előadásokba még „bele nem nőtt” tizenéves gyerekeknek nem igazán készülnek előadások.

Janikovszky Éva művei nélkül a felnőttek talán már régen elfelejtették volna, milyen érzés gyereknek lenni. Semmi esetre sem könnyű, mert a felnőttekkel nehéz szót érteni. Mindent agyonbonyolítanak és a gyerekek idegeire mennek a rengeteg fölösleges kérdésükkel. Tudjuk, hogy a kamaszkor az emberi élet legszebb, de az egyik legnehezebb korszaka, sorsközösséget vállalunk a kamasz gyerekkel, akit a világ is kívülről szemlél: „Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták, hogy kire hasonlítok (...) Amióta nagy vagyok és ütődött és nyegle és idétlen, csak ülnek és sóhajtoznak, hogy kire ütött ez a gyerek.” Az előadásban a kamasz maga is megelégeli a környezete ostoba elvárásait, és a jelent sokkal jobban el tudná képzelni, mint a jövőt – ha békén hagynák.

Játsszák: Péntek Zsuzsa, Derzsi Tímea, Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Nagy K. Kálmán

Dramaturg: Nagy Lázár Kincső; Díszlet: Dávid Eszter, Péter Alpár; Animáció: Dávid Eszter; Plakát: Péter Alpár; Zene: Ardeleanu Daniel, Kónya Ütő Bence; Dalszövegek: Kónya Ütő Bence; Technikus: Bodola Tibor; Kárpitos: László Attila; Lakatosok: Kovács Gábor, Kocsis Boldizsár János; Kellékesek: Zayzon Ádám, Kovács Ibolya; Rendező: Nagy Kopeczky Kálmán.

A nagyváradi előadások időpontjai:

március 2., vasárnap 17:00 óra

március 3. hétfő 11:00 és 13:15 óra

március 4., kedd 11:00 és 13:00 óra

március 5., szerda 11:00 és 13:00 óra

március 6., csütörtök 13:00 óra

Kimaradt?