Elhunyt Harold Ramis, a Szellemirtók egykori sztárja

Elhunyt Harold Ramis, a Szellemirtók egykori sztárja, az Idétlen időkig vagy a Csak egy kis pánik rendező-forgókönyvírója - közölte hétfőn a Variety.com filmes portál. Ramis ritka autoimmun betegségben szenvedett, az évek óta betegeskedő művészt 69 esztendős korában hétfőn érte a halál chicagói otthonában.

A mulattatóra 1978-ban, a Party zóna című vígjáték társforgatójaként figyelt fel Hollywood. Később Bill Murrayvel együtt szerepelt a Bombázók a seregnek című filmben 1981-ben, valamint 1984-ben a Szellemirtókban és annak öt évvel későbbi folytatásában is. Utóbbi két szellemes komédiát forgatókönyvíróként is jegyezte.

A Chevy Chase-szel 1980-ban forgatott Golfőrültekkel mutatkozott be rendezőként, közös munkájuk a Családi vakációban folytatódott. A Bill Murray főszereplésével készült Idétlen időkig című vígjáték forgatókönyvéért megkapta a BAFTA-díjat.

Utolsó rendezése 2009-ben A kezdet kezdete című vígjáték volt, amelyben Jack Black és Michael Cera szerepelt. Színészként 2007-ben, a Felkoppintva című produkcióban is láthatta a közönség.

Komikus vénájának elismeréseként elnyerte a legkiválóbb tehetségeknek járó Amerikai Komédia Díjat és a Brit Komédia Díjat.

    

Kimaradt?