Marosvásárhelyen tartják idén az UNITER-gálát

Április 28-án Marosvásárhelyen a Kultúrpalota nagytermében tartják meg a legnagyobb romániai színházi eseményt, az UNITER-gálát. A hírt sajtótájékoztatón jelentette be Ion Caramitru, az UNITER elnöke, Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, Nicolae Cristache művészeti igazgató és Ciprian Dobre Maros megyei tanácselnök.

Miután a társulatok beneveznek egy-két, arra érdemes produkcióval, egy elbíráló bizottság dönt arról, hogy javasolja-e a díjra az adott színházi előadást, vagy sem. Eddig ötvennél is több színház kétszáz produkcióját tekintette meg a zsűri – mondta Ion Caramitru, aki azt is megosztotta az újságírókkal, hogy a három nagydíjra javasolt produkciót a gála előtti héten láthatja a marosvásárhelyi közönség.

Marosvásárhely az a harmadik helyszín, ahol Bukaresten kívül kerül sor a legjelentősebb színházi eseményre. Korábban Nagyszeben, tavaly Iași adott otthont a gálánal, ott támadt Gáspárik Attilának az az ötlete, hogy az idén Marosvásárhely, a századik születésnapját betöltő Kultúrpalota legyen a helyszíne az élő közvetítéseknek. Annak a rendezvénynek „amelyen soha nem számít, hogy ki milyen nemzetiségű, melyik társulat milyen nyelven játszik, ahol csak a művészi teljesítmény az egyetlen szempont” – hangsúlyozta a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója.

Az április 28-án sorra kerülő gála Ciprian Dobre reményei szerint egyben egy ugródeszka lesz a város és a megye számára a kultúra szempontjából, a népszerűsítés, a brand elismertetése terén. A multikulturalitás jelentőségét hangsúlyozta Caramitru is, aki szerint a helyi sajátosságok mellett az európai nyitás, sokszínűség is jellemzi a várost és a megyét, amelyet a gálának köszönhetően még jobban megismerhet az ország.

Élő televíziós és internetes közvetítések, tudósítások, a helyszínt bemutató riportok, filmek mind hozzájárulnak a brand ismertetéséhez. Természetesen a színvonal nem lehet alacsonyabb az előző évekhez viszonyítva, ezért is nagy munka vár a szervezőkre. Tavaly Iași-ban 800 ezer lejbe került a gála, amit egyrészt a Iași megyei önkormányzat, részben a művelődési minisztérium és harmadrészt a támogatók biztosítottak.  Ennyiből kell megvalósítania Marosvásárhelynek is. 

Kimaradt?