Eurovízió: a magyarok Kállay-Saunders Andrást küldték Koppenhágába

Kállay-Saunders András és a Running című dal képviseli Magyarországot az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon május 6. és 10. között Koppenhágában.

A Dal című magyar válogatóverseny szombati döntőjében, az M1-en és a Duna World csatornán élőben sugárzott showműsorban a nyolc finalista mezőnyét a négytagú zsűri szűkítette négyre, közülük a tévénézőktől Kállay-Saunders András és a Running kapta a legtöbb sms-szavazatot. A dal szerzői: az előadó és Szakos Krisztián.

A 29 éves, New York-i születésű énekes (édesapja Fernando Saunders világhírű amerikai producer, basszusgitáros, énekes, dalszerző) a zsűritől is a legmagasabb pontszámot (30) kapta. Szintén bejutott a legjobb négybe Bogi és a We All, a Fool Moontól az It Can't Be Over, valamint Király Viktor és a Running Out of Time című dal. A nézők több mint 150 ezer szavazatot küldtek sms-ben a négy legjobbra.

"Harmadszor indultam idén A Dalban, nem adtam fel, szerintem az emberek is látták rajtam, mennyire szeretném képviselni Magyarországot az Eurovízión. Az is lehet, hogy megérintette őket az előadásom őszintesége és hitelessége" - mondta Kállay-Saunders András az MTI-nek, miután újra elénekelte a győztes dalt a verseny végén. Kitért arra, hogy ha most sem győzött volna, akkor jövőre talán negyedszer is megpróbálta volna. "Már gondolkoztam is azon, hogy milyen dalt kellene írni".

Idén 37 ország vesz részt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen, Magyarország dala az első koppenhágai elődöntőben, május 6-án hangzik el. A dalfesztivált ezúttal azért rendezik Dániában, mert tavaly Malmőben egy dán énekesnő, Emmelie de Forest nyert Only Teardrops című dalával; ő szombaton videóüzenetben köszöntötte a magyar nézőket.

A Running témája komoly, a gyerekek elleni erőszak, egy szomorú, igaz történet, amely az énekes egy amerikai barátjával esett meg. "Szakos Krisztiánnal ültünk a stúdióban, ő zongorázott valamit, én meg elkezdtem énekelni rá, és amikor visszahallgattam, az valahogy emlékeztetett a történetre, amit a barátom mesélt gyerekkoráról. Rögtön elkezdtem írni a szöveget" - idézte fel a dal megszületésének történetét.

Kállay-Saunders András tavaly a My Baby című dallal a legtöbb pontot kapta a zsűritől, a közönség azonban akkor nem őt, hanem ByeAlexet választotta. Mint az MTI-nek kifejtette, A Dalban az elődöntőben, a középdöntőben és a döntőben is ugyanúgy adta elő a szerzeményt, és nem gondolja, hogy Koppenhágára változtatni kellene rajta.

A zsűriben Rúzsa Magdi és Kovács Kati énekesnő, Csiszár Jenő rádiós műsorvezető és elnökként Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese kapott helyet. A szombat esti műsorban fellépett a Muzikfabrik együttes, amely az online akusztik szavazás nyerteseként adta elő This Is My Life című dalát.

Szintén színpadra lépett ByeAlex, a dal digitális kommentátora, aki tavalyi versenydala, a Kedvesem különleges változatát énekelte el, az MR Szimfonikusok kíséretében. Az eredeti szám a 10. helyen végzett a 2013-as malmői Eurovíziós Dalfesztiválon. "Évről-évre érezhetően emelkedik a színvonal A Dalban, ami nagyon jó. Kállay-Saunders András igencsak megérdemelte a győzelmet, sőt már az előző két évben is ott állhatott volna produkciójával az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán" - értékelt Rákay Philip.

Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy köszönet illeti a nézőket a hatalmas aktivitásért, és azt a több mint kétszáz embert is, akik összehangolt munkája elengedhetetlen volt a produkció megszületéséhez. Az idén harmadszor megrendezett A Dal című magyar válogatóversenybe 435 dalt neveztek, közülük harminc jutott az elődöntőbe, majd 18 a középdöntőbe, onnan nyolc a döntőbe.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jenei Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Kimaradt?