Kuba átadta a Hemingway-hagyaték maradékát is

Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író több mint kétezer személyes tárgyát és dokumentumát adta át Kuba egy bostoni könyvtárnak. A gyűjtemény egyelőre csak a kutatók számára hozzáférhető.

Hemingway 21 évet élt Finca Vigía nevű kubai birtokán, itt születtek legjelentősebb művei, köztük az Akiért a harang szól és Az öreg halász és a tenger. Az író kubai hétköznapjait felidéző mintegy kétezer – más források szerint 2500 – tárgy és dokumentum a kubai nemzeti örökségvédelmi tanács és egy Hemingway kubai hagyatékával foglalkozó amerikai alapítvány megegyezésének köszönhetően most a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeumba került – olvasható a Cuba Contemporanea című kulturális folyóirat internetes kiadásában (Cubacontemporanea.com).

Az átadott anyagban találhatók többek között kocsmai számlák, személyes feljegyzések, egy 1941-es Plymouth kombi biztosítása, kubai fegyverviselési engedély, bikaviadalra szóló belépőjegyek, sőt „Papa kedvenc hamburgerének” receptje is az író negyedik feleségétől, Mary Hemingwaytől.

Ugyancsak megtalálható a dokumentumok között az az 1954-es távirat, amelyben Anders Osterling, a Svéd Akadémia képviselője értesíti Hemingwayt arról, hogy elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.

A kubai Hemingway-hagyaték első részletét 2008-ban kapta meg a Kennedy könyvtár. A bostoni intézményben őrzik a világ legnagyobb Hemingway-gyűjteményét, többek között a kéziratos hagyaték 90 százalékát.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kimaradt?