A kulturális pályázati lehetőségekről tartott eligazítást Hegedüs Csilla

A 2014-ben elérhető legfontosabb romániai, valamint uniós kulturális finanszírozási lehetőségeit mutatta be Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főosztályának vezetője, a szövetség nőszervezetének alelnöke Csíkszeredában, a megyeháza márványtermében szerdán  tájékoztatott az RMDSZ sajtóirodája.

A kulturális szakértő bemutatta a  pályázati lehetőségeket azoknak a műemlék-tulajdonosoknak, önkormányzati képviselőknek, valamint kulturális intézmények vezetőinek, akik részt vettek a találkozón.

A jelenlévő műemlék-tulajdonosok, önkormányzati képviselők, valamint kulturális intézmények vezetői számára hasznosnak bizonyult a részvétel, mivel sok értékes információt kaptak arról, hogy milyen apró részletekre kell odafigyelni, amikor a pályázati anyagot összeállítják.

Hegedüs Csilla először a román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) on-line támogatásait ismertette, amelyek a vizuális, az előadóművészeteket, valamint múzeumokat és az írott kultúrát támogatják. Amint a kulturális szakértő elmondta, a Nemzeti Kulturális Alap inkább olyan pályázatokat támogat, amelyek nemcsak kutatják, vizsgálják a kultúrát, hanem hasznot is jelentenek az adott közösség számára. A pályázónak tehát a képzést, oktatást kell prioritásként kezelnie. Ez nagyjából megfelel annak az uniós alapelvnek, hogy a jelentkezőnek minél szélesebb réteget kell érdekeltté tennie az adott programmal kapcsolatban – fejtette ki az előadó. Fontos változás a kulturális alapnál kiírt pályázatokban, hogy idéntől a 2013-ban, sőt a 2014-ben bejegyzett szervezetek is pályázhatnak. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a szervezetek nem kötelesek előző években végzett munkájukról pénzügyi mérleget benyújtsanak a jelentkezéskor.

A másik kiemelten fontos pályázati lehetőség, amelyet Hegedüs Csilla az érdekelteknek bemutatott, a Norvég Alap kiírásai voltak. Ez azért különleges, mert az unióban ez az egyetlen olyan pályázati lehetőség, amely műemlékek felújítására is támogatást nyújt. A Norvég Alapnál április 7-ig lehet pályázni összesen 2 millió euróra. Hegedüs Csilla szerint Hargita megyében szép számmal vannak olyan műemlékek, amelyeket 700-800 ezer euróból fel lehetne teljesen újítani. Ahhoz, hogy a pályázatot nagyobb eséllyel bírálják el pozitívan, jó, ha van az igénylőnek norvég partnere is, például egyházi vagy oktatási szervezet – hívta fel a hallgatóság figyelmét a kulturális szakértő.  

„Reális, mérhető haszna kell legyen a pályázatnak, amely a helyi közösség fejlődését segíti. A Norvég Alapnak vannak 85 ezer eurós úgynevezett szoft projektjei, amelyek az interetnikus kapcsolatok építését támogatják. A pályázat kiírói kiemelten támogatják az olyan kezdeményezéseket, amelyek a romaintegrációt segítik elő", mondta Hegedüs Csilla.

A szakértő a Creative Europe nevű pályázati programot is ismertette, amelyre még októberig lehet jelentkezni. Ez egyébként a legnagyobb kulturális szektorban megpályázható összeget teszi elérhetővé, mintegy 500 millió eurót. Ezen pályázati kiírásra legalább három, partneri kapcsolatban álló szervezettel együttműködve lehet jelentkezni.

Hegedüs Csilla bemutatója zárásaként a hallgatóságnak felsorolta azokat a szempontokat, amelyeket nem hagyhatnak figyelmen kívül, amikor összeállítják a pályázati dokumentumokat. Figyelembe kell venniük többek között, hogy helyi vagy országos szinten is legyen érdekes a támogatandó program, a pályázatot lebonyolító személyeknek szakképzett embereknek kell lenniük, akik átlátható módszertan szerint dolgoznak, és munkájuk ellenőrizhető, mérhető stb. Az ismertető végén a jelen lévő szakemberek konkrét problémáikkal kapcsolatban kértek eligazítást a szakembertől.

Kimaradt?