Pécsett minden jegy elkelt a Bányavidék-trilógia előadásaira

Minden jegy elfogyott Székely Csaba marosvásárhelyi író Bányavidék-trilógiájának pécsi előadásaira; a színdarabok márciusban három egymást követő napon láthatóak a baranyai megyeszékhelyen - mondta el Simon István, a Pécsi Harmadik Színház menedzsere a keddi sajtótájékoztatón Pécsett.  Simon István beszámolt arról, hogy a darabokat nagy érdeklődés és várakozás előzi meg, a belépők már napokkal ezelőtt elfogytak.

A Pécsi Harmadik Színház által játszott, Vincze János rendezte Bányavirágot március 10-én, a Pécsi Nemzeti Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház által Bérczes László rendezésében bemutatott Bányavakságot március 11-én, a budapesti Szkéné Színház és a FÜGE Egyesület Csizmadia Tibor rendezte Bányavíz című előadását március 12-én láthatja a közönség.

Az Erdély romantikus hagyományai mellett az erdélyi élet árnyoldalait, nehézségeivel foglalkozó trilógiáról, valamint az előadásokról március 13-án szakmai diskurzust folytatnak a rendezők, valamint dramaturgok és mások mellett kritikusok részvételével.

A Pécsi Nemzeti Színház korábban közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Bányavirág és a Bányavíz című előadásnak a Pécsi Harmadik Színház, a Bányavakságnak a Pécsi Nemzeti Színház ad otthont, a produkciók este hét órakor kezdődnek. "Úgy hisszük, nem tanulság nélkül való ezen alkotások színpadi feldolgozásával ily módon találkozni, a trilógia bemutatása három
önálló, húsbavágóan mai témát feszegető mű érvényes színpadi megfogalmazását ígéri" - jegyezte meg a teátrum. Kitértek arra, hogy a trilógia első két darabjának hazai felfedezése a Pécsi Országos Színházi Találkozókhoz (POSZT) kötődik.

A Bányavirágot 2011-ben a dramaturgok és a kritikusok is az évad legjobb drámájává választották, írója Szép Ernő-jutalmat és a Nyílt Fórum Vilmos-díját kapta teljesítményéért. A tragikomédiát angolból olaszra fordítva a közelmúltban Rómában is bemutatták. A Bányavakságot ugyancsak a POSZT-on ismerhette meg a szakma és a közönség, a Bányavíz pedig első díjat hozott alkotójának az Örkény Színház drámapályázatán.

A keddi sajtótájékoztatón Vincze János a trilógia darabjait rendkívül jó és fontos műveknek nevezte. Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház igazgatója arról szólt, hogy a bemutatásuk komoly vállalkozás, Csizmadia Tibor pedig arra mutatott rá: mivel ezen alkotásokat több helyen és sokszor színre viszik, nem felejti el a közönség.

Kimaradt?