A félelmet mint eszközt és taktikát mutatják be a BB6-on

Három hónap van még hátra a hatodik Bukarest Biennálé (BB6) kezdésének időpontjáig. Az Európa kortárs irányzatait  ismertető művészeti rendezvénysorozatot kétévente rendezik meg a román fővárosban. Mint arról már korábban beszámoltunk, idén – a szervezőkkel kialakult nézeteltérések miatt – lemondott kurátori tisztségéről Nicolaus Schafhausen, a bécsi Kunsthalle igazgatója, helyére két fiatal művész került: a 20 éves Horváth Gergő és a 25 éves Ștefan Voicu.

„Az idei rendezvény koncepciója az angol 'apprehension' szó két értelmét vizsgálja, ami ugyanakkor egy bekövetkezhető esemény iránti félelmet és megértést jelent. Bemutatjuk a félelmet, mint episztemológiai eszközt és mint politikai taktikát” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Horváth Gergő az idei, hatodik kiadásához érkezett Biennáléval kapcsolatban.

A rendezvénysorozat két hónapot ölel át, május 23-a és július 24-e között zajlik majd öt bukaresti helyszínen: a kortárs művészetek központjául szolgáló Pavilonban (Pavilion),  

a Román Népművészeti Múzeumben (Muzeul Tăranului Român),

a Politikai Kutatások Intézetében (Institutul de Cercetari Politice), 

a Képzműművészeti Alap Műhelyében (Combinatul Fondului Plastic),

és a „Faur” gyárban:

Az új kurátorok Horváth Gergő képzőművész, kulturális menedzser és Ștefan Voicu társadalmi antropológus. A maszol.ro megkeresésére Horváth Gergő úgy nyilatkozott: tisztában van vele, hogy szorít az idő, de mindenki nagy erőfeszítéssel dolgozik, hogy május végére megnyílhasson a Bukarest Biennálé. „Ștefan Voicuval a koncepció részen nagyon jól dolgozunk és haladunk, a rendezési részen pedig a bukaresti csapat nagyon jól fel van készülve, és az én szempontomból magasan a legjobbak” – tette hozzá a kurátor.

Horváth Gergő ugyanakkor nem kívánta kommentálni elődje, a tisztségéről lemondott Nicolaus Schafhausen vádjait, melyek szerint a szervezőknek (Eugen Rădescu si Răzvan Ion egyetemi oktatóknak) „egész feketelistájuk volt azokkal a művészekkel, akiket nem akartak meghívni”.

„A múlttal kapcsolatban nem tudok válaszolni, mivel nincs is információm és nincs is közöm hozzá” – hárította el a kérdést a fiatal művész, aki azt is elmondta, a 2014-es BB-re meghívott művészek végleges listáját május elején fogják közzétenni.

A Bukarest Biennálé célja a társadalmi mozgásokra, jelenségekre érzékeny kortárs európai művészet bemutatása Romániában. A berlini, isztambuli Biennálék mintájára szervezik meg, a román fővárost, annak ismert kiállítótereit és kevésbé ismert köztereit állítva a középpontba. Kétévente új koncepciót dolgoznak ki és ennek alapján hívják meg a kiállító művészeket a kurátorok. Noha a szervezők szerint az elmúlt kiadások egyikén se volt rá példa, hogy bárki megkérdőjelezte volna a kiállítások művészeti értékét, mégis a legnagyobb gondot a finanszírozás jelenti (a BB-t szervező Pavilion szervezet és kiadvány fő támogatója az UniCredit Țiriac Bank).

A BB 2014-es rendezvénysorozatára kíváncsi művészetkedvelők 5 euróért (22 lej) vehetnek bérletet, amely minden kiállításra belépést biztosít. Diákoknak és tanároknak mindössze 2 euróba kerül majd egy jegy, míg 10 vagy annál több tagot számláló csoportoknak tíz százalékos kedvezményt nyújtanak a szervezők.

Még több részlet itt

Kimaradt?