A Dal: hétvégén rendezik a középdöntőket

Hét énekesnő, négy énekes, valamint hét csapat verseng A Dal című válogató és showműsor hétvégi középdöntőiben, ahonnan négy-négy produkció jut a február 22-i döntőbe. A győztes képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Koppenhágában.

Az M1-en és a Duna World csatornán élőben látható középdöntőkben szombaton és vasárnap egyaránt kilenc előadó áll színpadra, közülük négy-négy jut a fináléba, kettő-kettő a zsűri, ugyanannyi a közönség szavazataival.

Az első középdöntőben versenyez Király Viktor és a Running Out of Time című dal, amely egyedüliként kapta meg a maximális 40 pontot az elődöntőkben. Király Viktorhoz hasonlóan a január 25-i első elődöntőből jutott a középdöntőbe és szintén szombaton látható Szabó Leslie és a Hogy segíthetnék? című dal.

A nők közül hárman szerepelnek szombaton, mindannyian angol nyelvű számmal: Joni a Waterfallt énekli, Bogi a We Allt, Radics Gigi pedig a Catch Me-t adja elő. Az együttesek közül a Group'N'Swingtől a Retikül című dal, a Depressziótól a Csak a zene, a New Level Empire-től a The Last One, a Mystery Gangtől a Játssz még jazzgitár hangzik el.

A vasárnapi középdöntőben adja elő produkcióját a második és a harmadik elődöntőt megnyert két előadó: Kállay-Saunders András a Running című dallal, Pál Dénes pedig a Brave New Worlddel nyerte el korábban a zsűri tetszését. A nők közül négyen lépnek színpadra: Polyák Lilla a Karcolás című dalt énekli, Marge a Morning Lightot, Oláh Ibolya az 1 percig sztárt, Dér Heni pedig az Ég veledet adja elő.

A második középdöntő három együttese a Muzikfabrik a This Is My Life című dallal, a Honeybeast A legnagyobb hőssel, továbbá a Fool Moon az It Can't Be Over című szerzeménnyel.

A 18 középdöntős közül heten már szerepeltek A Dal elmúlt két évi sorozatának valamelyikében vagy mindkettőben: Bogi tavaly elődöntős volt, Polyák Lilla középdöntős, Radics Gigi döntős. Kállay-Saunders András immár harmadszor próbálkozik: 2012-ben nem jutott tovább az elődöntőből, tavaly viszont a legmagasabb pontszámmal jutott a legjobb négy közé, ahol aztán nem sikerült győznie. Király Viktor tavalyelőtt testvéreivel, Lindával és Bennel közös produkcióval jutott a végső négybe, ahol a Compact Disco megelőzte őket. Pál Dénes Agárdi Szilvivel duettben volt 2013-ban döntős, Rácz Gergő pedig szólóban jutott tavaly a fináléba. Utóbbi korábban énekesként a V.I.P. fiúcsapattal 1997-ben már képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahová később Czézy vokalistájaként (2008) és Wolf Kati zeneszerzőjeként (2011) is eljutott.

Az említettek mellett a dalszerzők és/vagy szövegírók között szerzett tapasztalatokat A Dal korábbi szériáiban Krajczár Péter (ő a New Level Empire-rel szombaton zenészként is színpadra áll), Romhányi Áron, Szakos Krisztián, Burai Krisztián, Bodóczki Ernő, Bella Máté, Szente Vajk, Galambos Attila, valamint az északír énekes-szerző Michael James Down, aki tavaly Hoffman Mónikának, idén Joninak komponált (mindkét énekesnő Svédországban él), idén pedig előadóként is szerencsét próbált a svájci dalversenyen.

Az 59. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal végső szakaszába került 30 dalból a három elődöntőn át összesen 18 jutott a középdöntőkbe, közülük kilenc a zsűri voksai, kilenc pedig a tévénézők telefonos szavazatai alapján. A február 22-i nyolcas fináléban elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 6. és 10. között a dán fővárosban, Koppenhágában.

A négytagú zsűriben Rúzsa Magdi és Kovács Kati énekesnő, Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel. ByeAlex, aki Magyarország képviseletében a tavalyi malmői Eurovíziós Dalfesztiválon a 10. helyen végzett, digitális kommentátorként dolgozik az élő műsorokban.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 435 dalt neveztek.

Az idei, sorrendben 59. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Dánia, mert tavaly a malmői versenyen Emmelie de Forest dán énekesnő győzött Only Teardrops című dalával. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?